Obavy z razantního zdražování potravin po vstupu do EU jsou jen strašákem

Potravinářská komora považuje úvahy o razantním navýšení cen potravin po vstupu do EU za strašení lidí. Ceny potravin totiž tvoří z 60 až 70 procent zemědělské suroviny a jejich ceny jsou v tuzemsku přibližně na stejné úrovni jako v zemích EU. Jen z šesti až osmi procent se na cenách potravin podílí mzdové náklady, u nichž lze očekávat mírné zvýšení, řekl ve čtvrtek v Brně ředitel Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.

Jediné, co se liší, jsou ceny pečiva. I když jsou ceny pečiva v přepočtu k EU výrazně nižší, neznamená to podle Koberny, že zde z historických důvodů zůstat nízké nemohou. "EU totiž nezná náš klasický rohlík a je otázkou, kolik by měl v unii stát," uvedl. Vše závisí na další schopnosti pekárenského sektoru vyrábět za nízké ceny, což bude znamenat konkurenční výhodu proti dovozům. V opačném případě se ceny pečiva nejspíše zvednou, ale jeho podíl na spotřebním koši nevidí šéf Potravinářské komory jako zásadní.

Další vývoj cen potravin v tuzemsku bude záviset i na inflaci a bude také zčásti kopírovat nutné investice do potravinářského průmyslu.

V letošním roce šlo do zlepšování hygienických podmínek v potravinářské výrobě 300 až 400 milionů Kč, další finance lze uvolnit ze Sapardu a 300 milionů Kč bude k dispozici z garančního fondu. Komora již v minulosti odhadovala investice do sladění potravinářských předpisů s EU ročně na jednu miliardu korun.

Podle názoru Potravinářské komory nemůže vstup ČR do Evropské unie znamenat žádný výbuch cen potravin už z toho důvodu, že za poslední léta je zde trvalý tlak na jejich pokles. "Mohou se projevit nedostatečné marže v některých sektorech, ale ty se pohybují řádově v procentech, a proto se není třeba obávat drahých potravin," míní Koberna.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info