Kozí mléko vyhovuje alergikům

Zdravé prostředí Vysočiny je výzvou pro zemědělce a potravináře, aby nabídli spotřebitelům potraviny bez škodlivých příměsí. Současně je pro ně také možností k vytvoření krajové speciality, která by se neztratila v záplavě unifikovaných jídel a která by byla základem stability jejich ekonomiky. V případě Mlékárny Polná to jsou kozí sýry. Mlékárna Polná ve spolupráci s Agrospolem Počátky prodá ročně šest tun kozích sýrů. Převažují příchutě kapie, česnek, pažitka a kmín. Je to sice jen malá část z celkové výroby malé mlékárny, která činí 2600 tun ročně, ale přesto je to významné množství, protože toto zboží se vyrábí jen na dvou místech v České republice - v ZD Příluka u Litomyšle a v Agrospolu Počátky v Příjemkách u Chotěboře ve spolupráci s Mlékárnou Polná. "Kozí sýry jsou dražší než sýry z kravského mléka, protože jeden kilogram se získá z 18 až 20 litrů mléka, zatímco na kilogram sýrů z kravského mléka je potřeba 10 až 15 litrů," vysvětlil spolumajitel Mlékárny Polná Miloš Kvasnička. "Tuto nevýhodu ovšem vyvažuje jejich přednost. Kozí mléko neobsahuje alergeny mléčných cukrů a mléčných bílkovin. Ta dvě až tři procenta české populace, která tyto dvě složky v kravském mléce nesnášejí, by mohla získávat pro tělo nezbytný vápník, fosfor a tuk z kozího mléka a výrobků z něj," dodal Kvasnička, který v úterý 19. listopadu představil v Havlíčkově Brodě výrobní program polenské mlékárny, jejíž sýry sem přijdou na předvánoční trh. Přístup do obchodních řetězců je pro malé výrobce čím dál těžší, a tak Mlékárna Polná hledá své zázemí zejména v regionu a v přímém styku s prodejnami zdravé výživy a prodejnami biopotravin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info