Vinárny zaplavilo letošní beaujolais
21.11.2002 | Právo
Jako každý třetí čtvrtek v listopadu přišlo i letos s úderem půlnoci na trh nové beaujolais. Podle prvních hodnocení se nenaplnily obavy, že tentokrát bude mok zhořklý kvůli révě, kterou mnohde napadla plíseň. "Chuťově je dokonce lepší než loni," nechala se slyšet lyonská unie pěstitelů. Nenapodobitelné víno s aromatem jahod, malin a ostružin nyní přichází s novým sloganem "Nové beaujolais, to je úplná báseň". Vinaři ale varují, že pokud jej někdo chce ochutnávat ve větším množství, měl by každou skleničku dobře zajídat. Nové beaujolais je ztělesněním dlouhé lidové tradice, která vznikla ve francouzském regionu Bourgogne. Kořeny podzimního vína sahají až do 19. století. Jedinečné vegetativní podmínky a výhodná poloha vinic umožňovaly již tehdejším vinařům předčasný sběr, a tím i dřívější obchodování s produktem, jehož fermentace se završovala cestou k zákazníkovi. Původně se nové beaujolais rozváželo jen po vinárnách v jihovýchodním Lyonu a jeho okolí, kde se nalévalo do džbánku o objemu 4,6 deci. Konzumace se pak platila podle tzv. vypitého metru, který představoval 12 pohárků. Třináctý již šel na účet podniku. Nové beaujolais nejprve oslovovalo dělníky, našlo si oblibu v místních manufakturách. Brzy ale začalo doprovázet každoroční lyonské slavnosti, které se konaly vždy poslední říjnovou neděli. Tradici přerušila až přísná opatření německých okupantů za 2. světové války, načež zvyk začal upadat v zapomnění. Teprve úřední povolení z roku 1951 znovu nastolilo oslavy raného vína. Dekret z roku 1985 pak prohlásil třetí listopadový čtvrtek za den nového beaujolais. Kvalitu vína z oblasti Beaujolais upravují přísné předpisy, které nařizují hustotu vysazování révy a maximální povolený sběr, aby do výroby prošly jen skutečně ty nejlepší hrozny. Další náročné požadavky jsou kladeny na tvar rostliny, která by měla připomínat číši. V neposlední řadě pak musí být sběr prováděn výhradně ručně, aby se réva nepoškodila. Hrozny lze sbírat jen v přesně daném stupni zralosti, proto se vinaři musejí na vinice i několikrát vracet, aby zachytili ten správný okamžik. Většina vinařů ve vlastním zájmu pravidla dodržuje. Pokusy o nerespektování daných limitů prý odborníci s letitými zkušenostmi odhalí a nefalšované nové beaujolais bezpečně rozpoznají. I když se rané víno rok od roku mění, musí hlavní jakostní předpoklady bez výjimky splňovat každý ročník. Prezident Státního svazu nezávislých vinařů (FNCI) Jean-Marc Avram má už léta tu čest stát mezi prvními u soudku a ochutnávat příchozí beaujolais, které se představuje v barvách pivoněk s jemným fialovým nádechem. "Musí mít také náležitý ruměnný lesk," dodal Avram.

Tweet



