Slovenští potravináři nejsou spokojeni se svojí současnou pozicí
23.11.2002 | Potravinářská komora
Potravinářství představuje důležitou součást agropotravinářského komplexu, čemuž by mělo odpovídat i jeho zastoupení v organizační struktuře Ministerstva zemědělství SR. Zpracovatelé nejsou spokojeni se svým postavením v rezortním orgánu, v němž se dožadují vytvoření samostatného sekce potravinářství a výživy. Zaznělo to na úterním valném shromáždění Unie podnikatelů a zaměstnavatelů v potravinářském průmyslu na Slovensku ( ÚPZPPS) v Nových Zámcích, které kritizovalo i nedostatečnou ochranu domácího trhu před nadměrnými dovozy takových potravin, na výrobu kterých má krajina dostatek surovin i zpracovatelských kapacit.
V praxi se nedodržují autolimitační dohody svazů a s výjimkou jedlého oleje a masových konzerv se nedotáhli do koncesní podměty profesních svazů na zavedení ochranných opatření.
Na další vývoj slovenského potravinářství panují různé názory. Pokračuje restrukturalizace výroby díky které se ve většině oborech vyostřuje konkurenční boj. Úlohou UPZPPS bude podle slov jejícho nového předsedy Jána Šimunka hledat to, co slovenské potravináře spojuje, ne to, co je rozděluje. Nadále bude unie usilovat o zvýraznění zpracovatelských pozic v samosprávných i státních strukturách, protože aktuální stav nepovažují za konečný a nemíní se s ním spokojit. Potravináři jsou pro rozvíjení progresivních vztahů se zemědělskou prvovýrobou , z čeho sice ne jednomyslně pramení i jejich zájem o setrvání ve společné komoře.
O podstatě vzniku Regionální potravinářské komory informoval účastníky její předseda Anton Bezák. Podle něho cílem této iniciativy není rozbití společné komory, ale přechod na dvojkomorový systém, v kterém by si zemědělci a potravináři řešili svoje problémy samostatně a společně by se zabývali záležitostmi, které se týkají jedné i druhé skupiny. Jak uvedl Bezák, tento model považuje skupina potravinářů z účelný z hlediska budoucnosti. Ta by se měla spojovat s intenzivnějšími kontakty zpracovatelů ve vztahu k evropské potravinářské organizaci CIAA.
" Jsme připraveni akceptovat každý model, který přispěje k zlepšení naší činnosti, "uvedl Ivan Dravec, předseda Slovenské zemědělské a potravinářské komory. Nemyslí si však, že právě nyní nastal nejvhodnější čas k desintegraci. Uvědomuje si, že zemědělství se na trhu neprosadí bez potravinářů, ale prý ani zpracovatelé nebudou existovat bez dodavatelů surovin.
Po diskuzi, ve které se projevily různé názory na další směřování potravinářství i jeho samosprávných a zaměstnaneckých struktur, se unie míní zaměřit na zvýšení aktivní proexportní podpory, zlepšení pozic potravinářství v samosprávě i státní správě, zvýšení vlivu zpracovatelů na legislativní proces a podporu novelizací mnohých momentálně ještě platných právních norem, které nevyhovují výrobcům potravin.

Tweet



