Světová databáze fyzikálních vlastností potravin

V dnešní době matematického modelování procesů pomocí počítačů je nedostatek spolehlivých informací o fyzikálních vlastnostech potravin limitujícím faktorem při přípravě nových výrobních postupů v potravinářství. Tento problém řeší nově vytvořená databáze fyzikálních vlastností potravin.

Databáze je volně přístupná na adrese WWW.NELFOOD.COM.

Databáze byla sestavena v rámci nedávno dokončeného evropského projektu NELFOOD. Je ojedinělým světovým zdrojem, který poskytuje centrální registr informací jak v bibliografické, tak v numerické formě. Tyto informace jsou přístupné všem - zdarma - registrovaným uživatelům, kteří si je mohou stáhnout, editovat a vrátit zpět.

Data jsou poskytována ve formě tabulek s grafickým výstupem. Informace obsažené v databázi byly pečlivě sbírány a kontrolovány po dobu tří let trvání projektu 24 partnery ze 14 evropských zemí, Českou republikou počínaje a Švýcarskem konče. Jsou zavedeny i kontrolní postupy.

Databáze obsahuje množství informací a fyzikálních dat hlavních potravin. V době přípravy tohoto souhrnu se jednalo o ?11031 bibliografických referencí, 1488 vyhodnocených souborů dat, přiložených k literárním citacím, 260 fyzikálních vlastností (termálních, mechanických, přestup hmoty, elektrických, optických včetně barev) a znalostní databáze o aktivitě vody a difúzi.

Tato databáze, připravená k přímému použití, bude přínosná pro většinu potravinářských odborníků. Správci databáze předpokládají, že se jim podaří získat další prostředky na udržování, rozšiřování a zkvalitňování databáze v budoucnosti. Hodlají také zavést na internet projekt COSTHERM, který se zaměřuje na odhad termálních vlastností potravin z jejich chemického složení a který zahrnuje další základní vědomosti z oblasti termiky, mikrobiologie a elektrochemie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info