Poslední měsíc s rumem

Už jen poslední měsíc mohou čeští producenti vyrábět jednu z tradičních lihovin - tuzemský rum. Od 1. ledna se rum kvůli požadavkům EU bude vyrábět výhradně pod názvem tuzemák, na němž se dohodli tuzemští producenti sdružení v Unii výrobců lihovin. "Mrzí nás, že se s tímto označením musíme rozloučit už rok a půl před vstupem země do EU. Přičítáme to malému zájmu našich vyjednavačů, pro které obchodní zájmy několika likérek zřejmě nebyly dostatečně významné," řekl Josef Nejedlý, ředitel druhého největšího výrobce rumu u nás, firmy Fruko-Schulz. Třeba Maďarsko má sjednánu výjimku na rum až do roku 2006, obdobně i Slovensko. I pro moravskou slivovici se podařilo vyjednat výjimku. Zákon o potravinách se změnou značení počítá od příštího roku. "Ještě ale nebyla vydána prováděcí vyhláška, která ustanovení zákona upřesní," dodal Nejedlý. Rum se v Česku vyrábí z melasového nebo obilního lihu s přídavkem aromat a barviv. Podle EU může označení rum nést výhradně destilát z cukrové třtiny. Expedice rumu může pokračovat do 30. června 2003 a v obchodech jej lze nabízet až do vyprodání zásob. "Tuzemák si zachová veškeré parametry tuzemského rumu. Věříme, že si lidé na nový název zvyknou," řekl Nejedlý. Výrobci podle něj považovali za lepší řešení nový název než změnu technologie. Rum připravovaný podle EU by byl až o třetinu dražší a chuťově odlišný.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info