PC program "Plány hnojení" - užitečný pomocník pro každého

PS Software - "Design of Fertilizer Application" Usefull Toll for Farmers

Košál Radek & kolektiv

Abstract

Description of PC software used for design of fertilizer rates is shown in the paper. Data for proper application of fertilizers are converted from regular soil tests and growing crop as well as forecrop are recognised in the programme. Applied rates of fertilizers are monitored.

AGROFERT HOLDING (dále jen AGFH) během svého působení na trhu se stal jedním z největších obchodních partnerů subjektů působících v zemědělství, jako největší distributor průmyslových hnojiv v ČR nabízí kompletní sortiment dusíkatých, fosforečných, draselných a kombinovaných hnojiv tuzemské výroby i z dovozu. Další oblastí, do které AGFH v návaznosti na dodávky průmyslových hnojiv rozšiřuje své aktivity, je prodej přípravků na ochranu rostlin, nákup a prodej zemědělských produktů a krmiv, jak rostlinné, tak i živočišné produkce a nově také dodávky pohonných hmot. Své zákazníky pravidelně seznamuje nejen s novinkami v sortimentu, ale i se změnami v oblasti dopravy, celních předpisů, zkušebnictví atd.

AGFH dlouhodobě sleduje nepříznivou finanční situaci zemědělské prvovýroby a svým přístupem napomáhá ekonomicky slabším odběratelům při profinancování dodávek zboží až do doby sklizně. Nabízí pomoc při prodeji rostlinné i živočišné produkce, a tím umožňuje zemědělcům včasnou úhradu pohledávek. Tento postup přispívá k zastavení poklesu spotřeby průmyslových hnojiv v českém zemědělství.

Za posledních 10 let prodělalo české zemědělství celou řadu překotných změn, které budou nadále formovat naší cestu do EU. Podle názoru odborníků, bude probíhat tak jako v západní Evropě masivní rozvoj služeb, které si budou zemědělci objednávat.

Mimo jiné došlo ke změně zemědělce jako takového - v rámci úbytku pracovních sil nahradil skupinu zemědělských specialistů zemědělský manažer (přechod na širší odbornost). A právě tento manager bude stále častěji využívat (ale také vyžadovat) odborný servis spojený s prodejem zboží.

V rámci prodeje hnojiv je určitě takovou službou odborné sestavení efektivního plánu hnojení. A proto společnost AGFH v rámci zvýšení kvality zákaznického servisu vyvinula ve spolupráci s ČZU Praha a UKZUZ Havlíčkův Brod PC program sestavující plány hnojení.

V praxi se často setkávám s názorem, že zemědělci nemají ani dostatek finančních prostředků pro nákup hnojiv, natož pak aby se zabývali nějakým plánem hnojení. Opak je pravdou, protože čím méně je finančních prostředků, tím více a "precizněji" je nutno věnovat pozornost plánu aplikace hnojiv! Plošná a nezdůvodněná aplikace hnojiv je zde rozhodně na škodu, která vede k finanční ztrátě. Dobře řízené používání a aplikace hnojiv může vytvářet úspěch zvyšováním produkce a udržováním půdní úrodnosti. Pro dosažení požadované výše produkce, zůstávají hnojiva základním intenzifikačním faktorem. Kolik která plodina potřebuje pro ten či onen výnos odborníci již dávno stanovili, ale dokážeme náležitě tyto znalosti využít v praxi?

Ano dokážeme! Již naši předkové rozdělovali hnůj na jednotlivé hony podle výnosového potenciálu. Také v současnosti je zemědělec nucen na hnojení vydat jen omezenou sumu peněz, a proto musí plánovat. Pro sestavení efektivního plánu hnojení výrazně napomáhá využití specializovaného počítačového programu.

Program, který prostřednictvím svých obchodních partnerů formou bezplatné služby nabízí od konce prosince 99 také společnost AGFH. Během takto krátké doby této služby využilo více než 60 zemědělských subjektů. Tento program za Vaší spoluúčasti sestaví pro Vás optimální plán hnojení s přihlédnutím k vašim požadavkům a finančním možnostem. Zásadním rysem programu je jeho velká flexibilita - umožňuje nalézt přijatelné řešení pro každého.

Vstupní údaje do programu (název a členění podniku, údaje o rozboru půdy, pěstovaná plodina resp. předplodina ...) jsou zadávány při prvním kontaktu prodejce hnojiv (ACHP) - zemědělec pro kterého se výpočet provádí. Zadávání dat je možné provést jak ručně, tak automaticky z diskety poskytované ÚKZUZ. Samotný výpočet potřeby živin se provádí podle algoritmu ÚKZUZ - plány hnojení s dohodnutými změnami (s rozbory půdy počítat dle dvou paralelně platných metodik MEHLICH 2 a 3, odpočty živin na pravidelné hnojení jsou zadávány parametricky, žádné požadované omezení není kritické, ale po upozornění je lze překonat).

Výstupem z programu jsou potřeby živin na pozemky, plány hnojení a potřeby průmyslových hnojiv. Tyto údaje výstupní sestavy je možno jak zobrazovat na obrazovce, tak případně tisknout, a to v různém členění a třídění. Výstupem je i objednávka průmyslového hnojiva, kterou program zpracuje na základě vypočtené potřeby průmyslových hnojiv a aktuálně zadaného ceníku, tak zemědělec může přímo na místě výpočtu ji podepsat (celý kontakt může za pomoci notebooke proběhnout "na poli"). Objednávku lze před tiskem modifikovat, aby přesně odpovídala zadání (požadavkům) zemědělce, ne výstupům výpočtů.

Program si vstupní i výstupní výpočty archivuje. Pokud pracovník jde do stejného podniku vícekrát, má k dispozici vstupní data z předchozích výpočtů - tzn. nemusí je již znovu zadávat, ale pouze upravovat požadované hodnoty. Program má mnoho dalších podpůrných funkcí, které jsou již dnes standardem uživatelského programu, např. zálohování na disketu, možnost zobrazení rozšířených helpů event. výstup grafické informace - pomocí nastavených parametrů možno až 20 tiskových sestav (ve formě přehledných sloupcových nebo kruhových grafů).

Program je trvale aktualizován na základě nejnovějších poznatků a námětů vzešlých na základě zpětné vazby od agronomů.

Program přináší zvýšení kvality servisu spojeného s prodejem hnojiv, nabízí stabilnější a dlouhodobější spolupráce zemědělského podniku s jedním dodavatelem hnojiv (časová řada údajů, možnost porovnání teorie a praxe).

Poskytovatelům této služby zajišťuje další rozšíření sortimentu služeb, tím i zkvalitnění dodavatelsko-odběratelských vztahů a v neposlední řadě také zvýšení konkurence schopnosti.

Závěrem bych chtěl konstatovat, že cílem tohoto programu není potlačení znalostí agronomů, ale naopak program by měl sloužit jako jednoduchý užitečný pomocník, který jim usnadní práci a ušetří dnes tak cenný čas.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info