Šéf komory: Některé potraviny mohou letos mírně podražit

Budou některé druhy potravin letos oproti loňsku dražší? Prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík tvrdí, že mírné zdražení se u některých druhů dá předpokládat. "Jde například o pivo, pekárenské výrobky, cukr a cukrovinky. Žádné dramatické změny v cenové hladině potravin však letos neočekávám," říká Camplík. Podražit by podle něj mohly například pekárenské výrobky, i když důležitým faktorem je cena pšenice, která je v současnosti nízká. Hlouběji do kapsy možná spotřebitelé sáhnou také při nákupu cukrovinek kvůli růstu cen vstupů pro jejich výrobu. Po rozpadu regulace na trhu s cukrem loni na podzim, kdy po zásahu Ústavního soudu přestala platit stanovená minimální cena, se podle Camplíka výrobci snažili vyprodat sklady. "Ministerstvo zemědělství však rozhodlo regulaci co nejdříve obnovit a jedním z prvních kroků má být stanovení cenového minima cukru. Cukr by tak měl opět zdražit," tvrdí Camplík. Také pivo, jehož ceny některé pivovary v poslední době zvýšily, by mohlo během roku znovu podražit. Důležitým faktorem budou dovozy. Tlak zahraniční konkurence zesílí s otevřením trhu po vstupu Česka do Evropské unie, kdy mohou některé potraviny dále podražit, jiné naopak vzhledem k levnějšímu importu zlevnit. "Nepůjde však o skokové varianty," zdůraznil Camplík. Srovnatelná s EU je podle něj v tuzemsku například cena vepřového masa. Zdražovat by neměla po vstupu drůbež, u níž se projevuje spíše nadprodukce. "O něco levnější je proti unii v Česku hovězí, výrazně levnější cukr," dodal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info