Letošní slámové víno se na trh dostane až za rok
13.01.2003 | Denik.cz
Zatímco někteří vinaři stihnou prodat svoji produkci již do konce roku, ve kterém sklidili hrozny, jiní si vinobraní úmyslně protahují až do jara. Jsou to producenti slámových vín, jejichž výroba má několik specifik. Především hrozny na výrobu slámového vína musejí minimálně tři měsíce ležet na slámě, nebo rákosových rohožích, popřípadě mohou být zavěšeny na šňůrách v dobře větraném prostoru.
Během této doby se z nich odpaří voda a zvýší se koncentrace cukru. Po vylisování musí mít mošt cukernatost minimálně 27 stupňů normovaného moštoměru, tedy stejně jako víno ledové. Pro ilustraci to představuje dvacet sedm kilogramů přírodního cukru ve sto kilogramech moštu.
Jako jeden z prvních se v letošním roce rozhodl vypresovat hrozny na výrobu slámového vína Josef Mráz, vinař ze Staré Břeclavi. Hrozny měl od září uloženy na půdě a v sobotu je za pomoci rodiny a známých přemístil do sklepa, kde je až do nedělního rána lisoval. S výsledkem mohl být spokojen, protože získaný mošt z Veltlínského zeleného měl správnou cukernatost, kterou ověřil inspektor Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Tato odrůda se mu při výrobě slámového vína osvědčila již v roce 2000. To dokazuje například i to, že jeho slámové víno z Veltlínského zeleného získalo v nejvyšší tuzemské soutěži vín prestižní titul Salon vín České republiky, což znamená, že bylo vybráno do elitní kolekce sta nejlepších vín České republiky.
Navíc se toto přírodně sladké víno se zbytkovým cukrem 175 gramů na litr neztratilo ani ve velmi silné evropské konkurenci, neboť německý novinář specializující se na víno Rudolf Knoll ho ve své knize o Veltlínském zeleném označil za jedno ze dvou vín této odrůdy z České republiky, která snesou i ta nejvyšší světová kritéria.
"Výrova slámového vína je velmi náročná na manuální práci. Začíná to sběrem hroznů. Vybíráme vždy jen ty nejlepší a ty se navíc musejí velmi opatrně střihat i ukládat do bedniček se slámou. Po uložení na půdě se hrozny několikrát přebírají a ty špatné se odstraňují. To se opakuje i těsně před lisováním, které se pak vždy dost protáhne. Sám bych to samozřejmě všechno nezvládl, a proto mi pomáhá celá rodina i kamarádi," vysvětlil Rovnosti Josef Mráz.
Na jeho nové slámové víno si však budou muset zájemci ještě počkat, neboť například kvašení trvá i několik měsíců, takže nabízet se bude nejdříve až před Vánocemi.

Tweet



