Spotřeba králičího masa v ČR

Obyvatelé Česka patří v Evropě mezi přední konzumenty králičího masa. Tuzemská spotřeba se v posledních letech pohybuje od 2,8 do 3,6 kilogramu na hlavu ročně. Sice mírně klesá, nicméně přes zdánlivě nízkou spotřebu se Česko řadí na přední místa Evropě. Vyplývá to ze situační a výhledové zprávy ministerstva zemědělství.

K zemím s nejvyšší konzumací králičího masa patří Itálie s téměř pěti kilogramy na osobu a rok, Španělsko se třemi, Francie s 2,9 a Belgie s 2,7 kilogramu. Převážná část domácí spotřeby je zajišťována samozásobením z drobných chovů. Stavy králíků v tuzemsku od roku 1991 stoupaly z 12 milionů kusů na 16,8 milionu kusů v roce 1999. Poté však nastal obrat a jejich počet klesal až na 12,1 milionu v loňském roce. Pro letošek se očekává celkově stagnace, nárůst by měl být jen u faremních chovů.

V roce 2000 přišel zlom také v cenovém vývoji. Ceny zemědělských výrobců jatečných králíků klesaly v návaznosti na zlevnění drůbežího a vepřového. "Předloni ceny oživily, ale v současnosti pokračuje pokles a letos se neočekává výrazný nárůst," uvedlo ministerstvo. Loni spotřebitelé podle údajů do září zaplatili za kilogram králíka kolem 150 korun.

Spotřeba masa se v tuzemsku pohybuje kolem 80 kilogramů na hlavu ročně. Z toho podle čísel za rok 2001 připadá asi 41 kilogramů na vepřové, zhruba deset kilogramů na hovězí a téměř 23 kilogramů na drůbeží.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info