Hospody klamou označováním piva

I když se v hospodách stále čepuje desítka a dvanáctka, ve skutečnosti pijeme devítku a jedenáctku. Většina výčepních piv má devět stupňů a ležáky jsou zase jedenáctistupňové. Prokázal to již druhý test MF DNES. Pivovary vyrábějí pivo o stupeň nižší s požehnáním zákona. Ten už několik let nerozlišuje piva podle stupňů, ale na výčepní (může mít 8 až 10 stupňů) a ležáky (11 a 12). Výrobci tedy žádný předpis neporušují, protože na lahvích, které putují do obchodů, je pivo označeno správně. Spotřebitele však klame hospodský, když nabízí výčepní pivo jako desítku a ležák jako dvanáctku. Stejně jako obchodník, který nad basu ležáku pověsí ceduli "dvanáctka". Pivovary o tom vědí, ale nic proti tomu nepodnikají. "I silný pivovar je závislý na tom, kdo mu pivo prodává. Byl by blázen, kdyby hospodskému nebo obchodníkovi pohrozil, že mu pivo nedá, když ho špatně označí. Dá mu ho druhý pivovar," říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. "Doba Postřižin, kdy pan správce objížděl na motocyklu Laurin a Klement hospody a tomu, kdo se o pivo špatně staral, ho příště nedodal, je už pryč." Problémem se zatím nezabývá ani Etický kodex odpovědných výrobců piva, který v lednu podepsalo pět největších českých pivovarů (Plzeňský Prazdroj, Pražské pivovary, Budějovický Budvar, Krušovice a Starobrno) a který stanovil etická pravidla pro reklamu a marketing. Kromě jiného se v něm hlásí i k odpovědnosti za správné informování spotřebitelů. "Zatím jsme o tom nepřemýšleli," připouští Jan Veselý. Test lahvových ležáků najdete zítra v příloze Test Speciál.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info