Potraviny postupně zdraží až o čtvrtinu
03.03.2003 | Denik.cz
Na vstupu země do Evropské unie vydělají milovníci francouzských, italských a španělských vín, která zlevní. Naopak, odzvoní levnému máslu, sýrům, cukru a masu. Zdraží i potraviny dovážené z ostatního světa. Pohyb cen potravin způsobí především uvolnění obchodu v rámci Evropské unie.
"Odbourají se celní bariéry na naší straně a na oplátku členské země unie přestanou dotovat vývozy svých potravin," uvedl ekonom Jiří Krátký. Experti EU tvrdí, že se český spotřebitel musí připravit na zdražení až o 30 procent. S tím původně souhlasilo i ministerstvo zemědělství, poté však své odhady poněkud snížilo. "Ministerští úředníci očekávají, že půjde jen o mírné postupné zdražování, nicméně do roku 2006 by se ceny potravin měly zvednout až o čtvrtinu," dodal ekonom.
"Očekáváme, že bariéry padnou od března, nejpozději od dubna," uvedl Hugo Roldán z ministerstva zemědělství.
Toto opatření se bezprostředně dotkne například másla a sýrů. "Na trh se doslova valilo dotované máslo z dovozu, které sráželo cenu domácí ceny," uvedl Michal Němec, šéf svazu zpracovatelů mléka. Odborníci očekávají, že by se cena těchto výrobků mohla bezprostředně zvednout až o 10 procent.
Na druhé straně však podstatně zlevní například víno, které bylo zatíženo vysokým clem. Kvůli vyšším clům zdraží potraviny, dovážené z třetích zemí, například banány a další exotické ovoce.
Zemědělci však upozorňují, že toto postupné zdražování se může dramaticky změnit, pokud padne domácí zemědělská výroba. "Pokud se ztráty zemědělců budou dál stupňovat, je hrozba dramatického růstu cen reálná," řekl Miroslav Jirovský předseda zemědělského svazu. "Obchodníci budou dovážet náhradou za chybějící tuzemské potraviny dražší zboží z unie. Proto nyní velmi záleží na české vládě, zda dodrží, co slíbila v Kodani, a dorovná podpory zemědělcům z vlastních zdrojů," dodal Jirovský.
Další články v kategorii
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)

Tweet



