Skot mnohem lépe odolává chladu než zvýšené teplotě
10.03.2003 | Agris
Prvním místem na právě skončeném 11. světovém kongresu ISAH (International Society of Animal Hygiene) byly oceněny výsledky práce čtyř českých vědců z Veterinární a farmaceutické university v Brně, (Pavel Novák a Jiří Novák) a Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze Uhříněvsi (Ivana Knížková a Petr Kunc.) Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
Vědecká práce se podle jeho slov týkala termoregulace skotu z hlediska péče o pohodu zvířat. Naši vědci přitom dokázali, že skot mnohem lépe odolává chladu než zvýšené teplotě. "Práce, při které autoři využívali termokameru, přináší zajímavé poznatky, o které projevila zájem mimo jiné například Univerzita v Utrechtu, fakulta veterinární medicíny. Autoři prezentují termosnímky těl dojnic v jednotlivých ročních obdobích a v různých podmínkách a vyvozují, kde je nejvhodnější zřizovat ustájení, kde lože, kde prostor pro krmení, dojení a podobně," uvedl Duben.
Podle Jiřího Douska, vedoucího oddělení péče o pohodu zvířat SVS, je práce o termoregulaci skotu velkým přínosem právě z hlediska péče blaho zvířat. Nové poznatky se přitom do praxe aplikují především díky přijetí zákona na ochranu zvířat proti týrání z roku 1992. "SVS provádí nejen dozor nad ochranou zvířat proti týrání a každoročně situaci vyhodnocuje, ale v praxi pak využívá takto získané poznatky při navrhování a úpravě našich předpisů. Výzkum zaměřený na řešení podmínek ochrany zvířat a péče o jejich pohodu podporuje i ministerstvo zemědělství při schvalování grantů," upozornil Duben.
Letošní ocenění z kongresu ISAH je podle mluvčího již druhé vítězství v řadě, protože na minulém kongresu ISAH v Maastrichtu byli oceněni prvním místem také Ivana Knížková a Petr Kunc.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



