Agrokombináty jsou jen jednou z možností
12.03.2003 | Potravinářská komora
Agrokombináty jsou jen jednou z možností koncentrace zemědělské výroby a její napojování na zpracování surovin a prodej potravin má v tuzemsku své příznivce i oponenty. "Je to jistě jedna z cest, kterou by se měli vydávat i naši podnikatelé. Už proto, že máme větší výrobní celky než třeba většina farmářů v Evropské unii," míní tajemník Agrární komory Jan Záhorka. Podle Záhorky existuje vedle modelu kombinátní výroby a budování vertikály výroba - zpracování - obchod už jen druhá alternativa. "Podnikatelé se také mohou prosadit úzkou specializací. Ale to je zároveň velké riziko, jakmile se změní podmínky na trhu," dodává. Předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec je naopak zastáncem rodinných farem. "Ekonomicky je samozřejmě výhodné produkci zároveň zpracovávat - sám mám kromě hospodářství i malou mlékárnu. Ale působení globálních firem, ovládajících celý agrární trh, není vhodné pro evropské podmínky," říká.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



