Farmáři žijí opět v napětí: vzejde osivo?
09.04.2003 | Denik.cz
Čeští farmáři si stěžují: "Na podzim nám zničily úrodu povodně, lány ozimých ječmenů prosincové holomrazy. Dílo zkázy završily dubnové teploty pod bodem mrazu." Poslední rok zemědělci považují za nejhorší od počátku devadesátých let.
Agronom akciové společnosti Vika Kameničná Pavel Fadrný sčítá na polích škody napáchané meterologickými výkyvy. "Vegetace se zpožďuje, nemáme zasetý ani hektar," posteskl si agronom. "Ozimý ječmen jsme kompletně zaorali. Obilnina nevydržela dvacetistupňové mrazy," dodal Pavel Fadrný.
Současné chladné počasí porostům rovněž neprospívá. Pole na Vysočině pokryla několikacentimetrová vrstva ledu a sněhu. Farmáři nad rozmary počasí jen bezradně krčí rameny. "Už tomu vůbec nerozumím. Určitě to zanechá následky, ale v jakém rozsahu, to se teď jen těžko odhaduje. Pro už tak oslabené ozimy je to další velká rána," podotýká ředitel Zemědělské a. s. Vysočina Antonín Dalecký. Místní hospodáři podle něho budou muset zaorat více než 40 hektarů ozimého ječmene, zhruba 50 hektarů řepky a ztráty předpokládají také u ozimé pšenice. Jak velké, to se teprve ukáže po odeznění nynějšího zimního počasí. I v nižších polohách si budou muset zemědělci počkat na verdikt přírody ještě minimálně deset dní.
Strach zažívá v těchto dnech řada zemědělců, které zlákala propagace výnosnějších "západních" odrůd obilovin. Tyto rostliny jsou totiž choulostivější, vyšlechtěné pro přímořské oblasti, a vcelku špatně snáší mráz. Přestože někteří odborníci viní právě dovezené osivo ze ztrát, Zdeněk Tmej, šéf rostlinné výroby z Agro družstva Sebranice u Litomyšle, jeho kvalitu nezpochybnil. Zemědělci byli dopředu upozorněni na možnost vymrznutí zahraničních obilovin, protože jsou méně odolné než české. "Vyšlechtěná odrůda ozimého ječmene je choulostivější," potvrzuje Tmej. "Výnosy jsou však vyšší a zrno vykazuje kvalitu požadovanou potravináři."
Obchodní ředitel firmy Oseva Uni Choceň Antonín Doleček potvrdil, že sladovny vyžadují ječmen ze zahraniční sadby, protože je kvalitnější. "Letos je atypický rok," konstatuje Doleček. "Zemědělcům se riziko vyplatí. Taková zima jako letos bývá jednou za desetiletí. Zbývajících devět let jim letošní ztráty vynahradí," věří ředitel choceňské firmy Oseva Uni.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



