Hledáte maso v konzervách? Čtěte pozorně etikety!
10.04.2003 | Denik.cz
Zemědělce stíhá jedna katastrofa za druhou. Zrušení oborových norem na výrobu masných výrobků a konzerv omezilo výkup masa od prvovýrobců. Kvalita masných produktů se zhoršila, některé obsahují více tuku nebo mouky než dřív.
"Chybějící mantinely poškozují chovatele, ale i spotřebitele," upozorňuje předseda Agrární komory Svitavy Mojmír Čermák.
Odborníci z královéhradecké zemědělské a potravinářské inspekce potvrzují, že opravdu neexistuje závazná norma, která by určovala, kolik procent masa má ten či onen výrobek obsahovat. Legislativa Evropské unie ovšem na tato pravidla pamatuje a Česká republika by se jí časem měla přizpůsobit.
Zatím ale masokombináty zhotovují zejména konzervy podle receptur marketů. "Už jsme vyráběli i na zakázku podle požadavků objednatele. Ale takové produkty zásadně neopatřujeme naší značkou," vysvětluje obchodní náměstek poličského masokobinátu Josef Balek. Své vlastní postupy si firma pečlivě střeží.
Strukturu a jakost zboží kontrolují hygienici, veterináři a inspektoři potravin, přesto se výrobky vedené pod stejným názvem liší. "Když jsem otevřela vepřovou konzervu, cítila jsem se ošizená. Obsah vypadal dříve jinak. Překvapilo mě množství tuku a odlišná chuť," stěžuje si zákaznice z České Třebové. Laik žasne, odborník argumentuje: "Každá etiketa obsahuje popis složení." Drobné písmo je ale lehce přehlédnutelné a méně ostražitý zákazník nezjistí, že výrobek obsahuje i 45 procent tuku.
Statistika dokazuje, že obchodní řetěžce přesto pomalu likvidují živnostníky vyrábějící tradiční párky nebo salámy. "Pociťujeme velký tlak, ale snad přežijeme," říká Jana Kocourková z lanškrounského řeznictví a uzenářství. Klobásy, slabé párky i špekáčky vyrábí podle vlastní technologie. "Za každou z receptur jsme zaplatili deset tisíc korun," uvedla Kocourková.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



