Zemědělci hlásí po mrazech škody na porostech i v sadech
23.04.2003 | Denik.cz
Nejen zimní mrazy, ale i nedávné teplotní výkyvy způsobily škody na vegetaci. Mrazivé počasí druhé poloviny března a začátku dubna se podepsalo nejen na už tak poškozených ozimech, ale místy i na sadech a vinicích.
"Nepříznivé podmínky pozastavily dobu kvetení. Rané odrůdy meruněk jsou přemrzlé. Karty jsou ale zatím otevřeny," řekl ředitel čejkovické společnosti Zemědělská Tomáš Martinec, podle nějž bude záležet na vývoji počasí příštích dnů.
Jak uvedl, nyní je třeba, aby se teploty přes den i noc udržely na úrovni kolem deseti stupňů Celsia a hlavně, aby po odkvětu stromů nepřišly další mrazy. "Mladý plůdek bývá ještě zranitelnější než květ," vysvětlil Martinec.
Škody vyčíslovat prozatím nechce. "Bylo by to předčasné," tvrdí. U vinic podle něj došlo ke škodám až ke konci března. "Kvůli ranním přímrazkům popraskaly kmínky. Zatím není jasné, zda je nebudeme muset obnovovat. To uvidíme až po Velikonocích," řekl minulý týden.
Jarní mrazy podle něj způsobily škody nejen u trvalých kultur, ale také u ozimů, zejména u řepky a pšenice, které si své vytrpěly už přes samotnou zimu.
Další škody u ozimů hlásí i společnost Zera Ratíškovice. "Už kvůli zimním mrazům jsme museli zaorat sto procent ploch osetých ozimými ječmeny a více než sto sedmdesát hektarů ozimých pšenic. V rámci jarních mrazů došlo k výpadku dalších jedinců v porostu řepek," posteskl si výrobně technický náměstek Josef Ondra.
Případné škody v broskvových sadech a vinicích zatím hodnotit nechce. "Uvidíme, až broskve půjdou do květu," uvedl Ondra, který připouští obavy z osmistupňového mrazu předminulého týdne. "Ten mohl poškodit pupeny, ale zatím nevíme nakolik," řekl.
Optimistické zprávy o stavu sadů a vinic podal agronom Zemědělského podniku Mikulčice Leo Balun. "U vinic máme pozdní odolné odrůdy, takže s přezimováním nejsou problémy. Zimu i jaro dobře přežily i sady. Zatímco loni jsme přišli o část úrody višní a jabloní, letos jsou všechny ovocné stromy v pořádku. Když mají květy zelené pestíky, je to dobré znamení," uvedl mikulčický agronom.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



