Sýrařské sympozium v Krumlově
29.04.2003 | Právo
Více než 300 odborníků, významných producentů a znalců sýra z tuzemska i zahraničí se zúčastní mezinárodního sýrařského sympozia Cheeseforum 2003, které od 5. do 7. května pořádá v Českém Krumlově akciová společnost Madeta (dříve Jihočeské mlékárny). Největší český zpracovatel mléka chce podle jeho generálního ředitele Milana Teplého založit ve spolupráci s Českomoravským mlékárenským svazem tradici odborné sýrařské akce. "Účast na sympoziu potvrdili například generální ředitel Mezinárodní mlékařské federace (IDF) Edward Hopkin, současný první viceprezident IDF Eberhard Hetzner i představitelé Evropské mlékařské asociace," řekl Teplý. Jak poznamenal, pro první ročník Cheesefora byla zvolena komplexní problematika, hodnotící současný stav, možnosti a šance sýrařství v České republice před její integrací do Evropské unie. Účastníci odborného jednání se mimo jiné seznámí se současnou analýzou světového sýrařství, aktuálních trendech a směřování předních světových producentů sýrů. "Hovořit se bude mimo jiné také o možných inovacích výrobků, technologií i sýrařské techniky," uvedl Teplý. Dalšími tématy třídenního jednání budou například perspektivy aktivní spoluúčasti českých sýrařů na rozhodování po vstupu do Unie, výsledky českého výzkumu v oblasti technologie výroby a zrání sýrů a aktuální požadavky české i mezinárodní legislativy. Na sympoziu vystoupí rovněž ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD). Součástí akce bude ve středu 7. května sýrařský trh na českokrumlovském náměstí Svornosti.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



