Jaro bylo pro včely příznivé, medu bude letos dostatek
10.05.2003 | Denik.cz
"Letos očekáváme zhruba 25 kilogramů medu od jednoho včelstva, což je slušný průměr," říká předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Pardubicích Evžen Báchor. Podle jeho slov byl jak průběh zimy, tak i pozvolný nástup jara pro včely příznivý.
"Naštěstí nás nepostihl katastrofální úhyn včel, jako tomu bylo loni na podzim na Moravě," říká Báchor a vysvětluje, že příčinou tamní likvidace včelstev byla medovice z modřínových lesů. Tento druh medu je svým složením nestravitelný, což způsobuje, že včela rychle naplní své výkalové vaky a musí letět mimo úl, takzvaně se vyprášit. A protože venku panuje ještě zima, včelstvo zahyne. "Na Pardubicku však máme včelstva v dobrém zdravotním stavu. Jejich úhyn přes zimu do pěti procent se bere jako přirozený," uvádí předseda pardubické organizace včelařů.
Nyní nastává i chovatelům včel jedno z nejnáročnějších období v roce. Kolik medu včelám vezmou, stejně tolik cukru jim musí dodat ve sladkém roztoku. Jinak by nepřežily. "Veškeré náklady na výrobu kilogramu medu nejdou pod 55 korun. Cena medu, která se podle jeho druhu pohybuje kolem sedmdesáti korun, je tudíž lidová," říká předseda včelařů.
Za bezpředmětný považuje spor laiků o tom, zda je kvalitnější med luční nebo lesní. "Med je vždy dobrý, pokud není ovlivněn negativním zásahem člověka," míní Evžen Báchor.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



