Budějovický Budvar zahajuje provoz nového artéského vrtu

Budějovický Budvar zahájí v nejbližších dnech provoz nového, 300 metrů hlubokého vrtu, kterým nahradí jeden ze dvou stávajících. Nový vrt zajistí pivovaru přístup k unikátní hlubinné vodě na dalších 100 let. "Voda je při výrobě piva jednou z nejdůležitějších surovin. Ta, kterou používá náš pivovar, má pro tyto účely optimální složení a nevyža duje žádnou chemickou úpravu," řekl sládek Budějovického Budvaru Josef Tolar a dodal, že unikátní složení vody je zaručeno hloubkou vrtu. Ten sahá do třetihorního podloží budějovické pánve, kde se na území o rozloze 300 kilometrů čtverečních nachází zásoba vody o objemu v řádu miliard krychlových metrů. Analytické hodnoty, které voda vykazuje, odpovídají i náročným kritériím pro kojeneckou vodu. "Vedle dovedností místních lidí, originální receptury a používaných surovin jako jsou chmel a slad, je právě tato voda jedním z důležitých faktorů, které nám pomohly k získání ochrany pojmů Budějovické pivo a Českobudějovické pivo v rámci přístupu České republiky do Evropské unie," zdůraznil Tolar. Podle směrnice EU 2081/92 se ochrana označení původu a zeměpisných označení vztahuje na zemědělské výrobky a potraviny, které pocházejí z regionu či určitého místa. Ochranné označení původu se používá ke značení zemědělského výrobku či potraviny, jehož kvalita nebo vlastnosti jsou převážně nebo výlučně dány zvláštním zeměpisným prostředím s jeho neodmyslitelnými přírodními a lidskými faktory, a jehož výroba, zpracování a příprava probíhají ve vymezené zeměpisné oblasti. V současné době Budvar vyváží své pivo do 60 zemí světa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info