Ze švestek bude kvalitní slivovice, libují si pěstitelé

S poměrně velkou nedůvěrou nyní hospodyně sledují své muže, kteří se téměř každý den krčí na zahradách s kyblíky, pod stromy sbírají švestky a v komorách s jiskrami v očích hýčkají vonící kvas v sudech. Po letech se totiž urodilo velké množství švestek, které mají díky slunci i dobrou cukernatost. To znamená jediné, bude dostatek kvalitní slivovice. "Švestky nyní sbírám každý den, protože stále padají. Letos je jich opravdu hodně. Stromy jsou totiž odpočaté, v posledních letech moc nerodily," říká Jaroslav Vysloužil z Jesence na Prostějovsku. Kromě švestek lidé sice sbírají i hrušky nebo jablka, kterých je na stromech rovněž poměrně dost, znalci však jasně trvají na svém: pravá slivovice je jen jedna."Letos to bude velmi dobré. Skoro se divím. Byl suchý rok a je taková úroda. Švestky jsou navíc sladké a to znamená, že poteče dobrá slivovice a poteče jí hodně," těší se Jiří Kubíček z pálenice v Kladkách na Prostějovsku.Například chalupáři si nyní kvůli rekordní úrodě neváhají vzít i dovolenou uprostřed týdne a odjet na venkov sbírat své švestky.Na zemi totiž plody hnijí a mohou chytnout plíseň a nikdo navíc netuší, kdy se podobná sklizeň může opakovat.Zatímco většina manželek moc spokojená není, protože ženy dobře vědí, jak dopadají oblíbené ochutnávky slivovice, najdou se i výjimky. "Říkal jsem ženě, jestli neudělá nějaké švestkové buchty, ale nařídila mi, abych všechno dával do beček. Slivovici miluje," notoval si se svou manželkou mladý muž z Olomouce, který má chalupu v Rakové na Prostějovsku.Každý z pěstitelů švestek má přitom svůj osvědčený recept, jak vypálit nejlepší nápoj, a po venkovských hospodách se o tom v těchto dnech vedou nekonečné debaty. Někteří lidé plody drtí, jiní dokonce do kvasu přidávají i cukr."Švestky by se nikdy neměly otřepávat ze stromů. Pokud se násilím otřepou, nejsou zralé a mají malou cukernatost. Nejlepší je dávat do beček přezrálé a popadané plody. Slivovice pak hodně teče a má vysoký obsah alkoholu. A o tom to přece je," objasňuje například jeden z pěstitelů z Konicka.A čím to je, že se jeden rok urodí rekord, a druhý nic?"Ovocné dřeviny plodí v cyklech. Zjednodušeně se dá říct, že jeden rok dají mnoho plodů, vyčerpají se a další rok neplodí, jako by schraňovaly energii na nadcházející sezonu," vysvětlil šéf katedry botaniky na Univerzitě Palackého v Olomouci Aleš Lebeda.Na úrodu má kromě toho podle Lebedy vliv počasí, škůdci, mrazíky na jaře při opylování či další faktory.Příroda je přitom spravedlivá. Když nejsou švestky, urodí se mraky jablek jako loni. Nebo je naopak dostatek hrušek, a ty se také dají pálit. "Musela by nastat nějaká katastrofa, aby se neurodilo vůbec nic," soudí Lebeda.Švestky jsou ale švestky. "Od roku 1998 taková úroda nebyla. Letos bude možná ještě větší a ještě lepší," prorokuje Jiří Kubálek z kladecké pálenice.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info