PŘEDSTAVENÍ NOVÉHO GENU BETTERgenTM muscle+

Koubek, R.

AGRAMM, spol. s r. o.

BETTERgen muscle+ je první genetický marker, který Vám umožňuje zvyšovat kvantitu masa bez dopadu na kvalitu masa. BETTERgen muscle+ je první genetický marker, který se dědí velmi specifickou cestou pouze po otci. Mechanismus této dědičnosti a selekční využití markeru je patentem společnosti SEGHERSgentec. Je to majoritní genetický marker, který zvyšuje svalovou hmotu a ovlivňuje rozložení tuku v těle zvířat.

Mimo tradiční selekční techniky SEGHERSgentec využívá molekulární genetiky jako selekčního nástroje již několik let. Hlavním cílem SEGHERSgentec při využití molekulární genetiky je hledání genetických markerů, které mají majoritní efekt na fenotyp zvířat. Zvíře může být monitorováno na přítomnost žádoucích markerů pomocí DNA. Využití genetických markerů v selekčním programu nazýváme selekcí za přítomnosti markerů. SEGHERSgentec program pro genetické markery se nazývá BETTERgen.

Tato prezentace je o SEGHERSgentec markerech, které silně ovlivňují rozmístění masa a tuku u prasat. Speciální efekt BETTERgen muscle+ - počáteční výzkum byl zaměřen na monitoring více jak 2000 prasat, z nichž některá měla BETTERgen muscle+ marker a některá ne. Zjišťoval se vztah mezi přítomností genu a konformací, růstovou schopností a kvalitou masa.

Bylo relevantní, že zvířata, která měla BETTERgen muscle+ marker měla vyšší podíl kýty, kotlety a vyšší výtěžnost. U těchto zvířat byl též nižší podíl hřbetního špeku. Naopak nebyl zjištěn vliv na přírůstek, porodní hmotnost, vnitřní tuk a na pH masa měřené 30 min. po porážce. Výsledky potvrzují, že zvířata, která mají BETTERgen muscle+ mají více masa bez efektu na kvalitu masa.

Velmi důležitou charakteristikou BETTERgen muscle+ je velmi specifická dědičnost. Můžeme ji nazvat “otcovským přetiskem”. Znamená to, že pouze gen pocházející od otce se přenáší na potomstvo, které tento gen prezentuje svým fenotypem. Fakt, že marker je charakterizován “otcovským přetiskem” je velmi důležitý z hlediska šlechtění zvířat. Při využití kance nositele BETTERgen muscle+ potomstvo tento gen dědí, bez ohledu na genetickou výbavu matky.

Komerční využití kanců s BETTERgen muscle+ má za výsledek, že z finální populace eliminujete 25 % nejméně zmasilých zvířat. Tím zvyšujete uniformitu a zmasilost celé populace.

První kanci, nositele BETTERgen muscle+ jsou již nyní k dispozici i v České republice a jsou využívání v rámci programu SEGHERSgenetics.

Kontaktní adresa:

AGRAMM, spol. s r. o.

Pozlovice 374,

763 26 Luhačovice,

Tel.: 067/ 932179, 932295, 7131196,

Fax: 067/ 7131466, 932179,

e-mail: agramm@zl.inext.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info