Cukr brzy zdraží až o 40 procent
27.05.2004 | Denik.cz
První potravinou, která citelně zdraží kvůli vstupu do Evropské unie, bude podle všeho cukr. Cukrovarníci hlásí, že už během června se cena za kilogram na pultech zvedne ze současných 19 až 20 korun na 26, možná dokonce až na 28 korun, tedy až o 40 procent. Obchodníci potvrzují, že v těchto dnech už doprodávají staré zásoby za nižší ceny, takže do skladů už budou brát cukr dražší. Spotřebitelé nad tím hořekují. "Letošní zavařování se mi pěkně prodraží," řekla paní Lukášová v jednom pražském supermarketu poté, co se tuto informaci od redakce dozvěděla.
"Za léto spotřebuji kolem patnácti kil cukru a těch 150 korun navíc mi udělá pořádnou díru do mého důchodcovského rozpočtu,"dodala. Roční spotřeba cukru se pohybuje kolem 40 kilogramů na hlavu. "Průměrná čtyřčlennárodina si tedy za rok připlatí na cukr skoro patnáct set korun," vypočítal ekonom Petr Dvořák. A to hrozí, že ceny mohou vyšplhat i přes 30 korun za kilogram, což je teď průměrná cena v Evropské unii. Za prudkým zdražením je hlavně zrušení cel v rámci Evropské unie.
"Do května jsme kvůli clům vyváželi kilogram jen za 17,50, teď však prodáváme v průměru za 21 korun, při vývozu tak dostáváme víc než doma,"řekl Oldřich Reinbergr, generální ředitel cukrovarů TTG Dobrovice. "Tato situace způsobí zvýšení poptávky nad nabídkou, což zákonitě požene ceny vzhůru,"uvedl Dvořák. K tomu se navíc od podzimu přidá podstatné zdražení cukrové řepy. "Zatím jsme platili za tunu cukrovky 800 až 1000 korun, v letošní kampani však už počítáme s cenou 1500 korun za tunu," upřesnil Reinbergr. Důvod?
Začíná platit takzvaný evropský cukerní pořádek, kterým se zaručují příjmy pěstitelům cukrové řepy. Obchod se nemůže zdražení vyhnout tím, že doveze levněji ze zahraničí. "Cukr je jednou z prvních komodit, které mají přibližně stejné cenové podmínky v celé Evropské unii. Kdo by chtěl dovézt z třetí země, musí počítat se clem," upřesnil Dvořák. Budou kvůli drahému cukru zdražovat i výrobci dalších potravin? Například představitelé konzervárenské firmy Hamé Babice tvrdí, že se včas dostatečně cukrem předzásobili, takže letos jejich výrobky nezdraží. Pekaři a cukráři jsou na tom stejně.
"Logika věci velí, že bychom měli zdražit také, avšak počítali jsme s tím, také máme určité zásoby"řekl Otakar Svoboda, předseda společenstva mlynářů a pekařů. Nicméně připustil, že se zdražením se na podzim počítá.
Nechte si zajít chuť na sladké
od června nejspíš stoupne cena cukru až o čtyřicet procent, kilogram by se mohl prodávat až za 28 Kč
při spotřebě 40 kilogramů cukru na hlavu ročně si čtyřčlenná rodina připlatí až 1500 Kč
během podzimu by se mohlo zdražení cukru projevit na cenách pekárenských a cukrárenských výrobků
konzervárny zatím zdražovat nebudou, dostatečně se cukrem předzásobily za staré ceny
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



