Díky ovcím se vracejí vzácné rostliny
04.06.2004 | Mladá fronta Dnes
Na téměř tři sta skotských a ruských ovcí narazí turisté letos v Krkonoších. Zvířata spásají plochy ve vyšších partiích hor. Díky tomu budou louky rozmanitější. Podobným způsobem již po staletí zemědělci ekologicky chovají skot na vysoko položených alpských pastvinách."Chceme se vrátit k původnímu hospodaření v krajině. Zamezíme tak hlavně rozšiřování monokulturních luk," vysvětlil tiskový mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.
Na neudržovaných stráních dominuje borůvčí a nálety dřevin. To se daří s pomocí stáda měnit. Ubývá plevele a na pastviny se vracejí vzácné byliny. "Již vloni a předloni bylo v Krkonoších menší stádo. Na místě této pastviny se objevila vedle jiných chráněných rostlin i krkonošská zvláštnost - zvonek český," řekl mluvčí parku.
Stádo téměř tří set ovcí přes léto spase na padesát hektarů luk. Již nyní mohou lidé vidět ovce a berany skotského plemene suffolk a ruského romanovka v okolí Lahrových bud.Vedle ochránců přírody, kteří si slibují návrat pastvin do původního stavu, příchod ovcí vítají i turisté. "Je to nádherný pohled. Radost z toho mají hlavně děti. Na ovce jsme se jeli podívat už vloni a našeho syna jsme od nich vůbec nemohli odtrhnout. Pokud to pomáhá přírodě, překvapuje mě, proč něco podobného už není i v ostatních horách," míní pražská turistka Marta Kolářová.
Na raritu upozorňuje turisty informační cedule, na níž si mohou přečíst zajímavosti o ovcích a jejich významu pro horské pastviny.S nápadem vyhnat stáda do hor přišel přes třemi lety chovatel Milan Procházka ze Lhůty u Vysokého Mýta. "Nejprve jsem to nabídl v Jeseníkách, kde jsem viděl velké naprosto neudržované louky. Nevyšlo to. Obratem se mi ale ozvaly Krkonoše a Beskydy, kam jsme na loňské a předloňské léto stáda odvezli. Letos budou ovce pouze v Krkonoších," vysvětlil Procházka. Zemědělec vybral skotské a ruské ovce, protože jsou zvyklé na tvrdší životní podmínky.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



