Tisková zpráva ze semináře “Bezpečnost potravin v dodavatelsko-odběratelském řetězci”
10.06.2004 | Potravinářská komora
V pondělí 7.6. se uskutečnila v hotelu Intercontinental tisková konference, které se zúčastnili Raymond Destin – generální ředitel CIAA, l. náměstek ministra a státní tajemník MZe Miroslav Toman a Jaroslav Camplík – prezident PK ČR. Náměstek ministra Toman poděkoval za uspořádání semináře k bezpečnosti potravin v dodavatelsko-odběratelském řetězci, v jehož rámci se tisková konference konala. Uvedl, že vše podstatné, týkající se potravinářského průmyslu, je uvedeno v Koncepci potravinářství ČR pro období po vstupu do EU (2004-2013).
Vyjádřil přesvědčení, že po schválení tohoto materiálu vládou, bude zřízen národní úřad pro potraviny, který bude zastřešovat celou problematiku potravinářství. Vznikne tak reálná šance zhodnotit růstový potenciál českého potravinářství, který v plné šíři obstojí v EU.
Generální ředitel Destin nejdříve vysvětlil poslání CIAA (Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu EU). Za prioritu považuje zjednodušení legislativy pro označování výrobků, kterým se nyní zabývá jedna pracovní skupina.Uvedl, že v současné době existuje všeobecný zákon o potravinách, jenž slučuje různá zákonná opatření pod jednu legislativu.K problematice GMO řekl, že tyto produkty budeme používat až budeme znát jejich výhodu a spotřebitel je bude vyžadovat. Zároveň připustil, že určité suroviny budeme nuceni použít, protože nebude existovat jiný zdroj.Zmínil se o tom, že polovina členských států EU má úřad pro potraviny, ale ne všechny efektivně pracují. Z nově přistoupených zemí o zřízení takového úřadu usilují v ČR a v Maďarsku.
Ing. Camplík řekl, že jeho prioritou je uvedení koncepce potravinářského průmyslu do praxe a následné zřízení národního úřadu pro potraviny.V oblasti legislativní činnosti je nutné od 1.1.2005 dosáhnout dosledovatelnosti všech potravinářských výrobků nejen živočišného původu a nejen zpracovatelské části, ale podél řetězce od úplného počátku, včetně krmiva. Vyjádřil přesvědčení, že problematice bezpečnosti potravin a provázanosti jejich výroby se sektorem prvovýroby se bude přikládat patřičný význam.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



