V části regionu se rojí kůrovec, zdravý les ale zatím nenapadá
14.06.2004 | Silvarium
S nástupem teplejšího počasí se začal i v Plzeňském kraji rojit kůrovec. Lesníci sice zaznamenávají zvýšené rojení, brouky se ale zatím daří odchytávat, takže do zdravého lesa se dosud nepustili. Nejspíš ještě tento týden by se mělo ukázat, zda lapače s chemickými feromony a pokácené stromy - lapáky budou pro zachycení rojení stačit, nebo zda bude nutné přijmout další opatření, informoval ředitel plzeňského krajského inspektorátu Lesů ČR Karel Luňák.
"Lesníci jsou v tomto období každý den v terénu a stále kontrolují a monitorují počet kůrovců, situaci máme pod kontrolou a zatím to nevypadá, že bychom museli kácet víc kůrovcového dřeva," řekl dále Luňák. Pracovníci Lesů ČR, které v kraji obhospodařují 150 000 hektarů lesa, podle něj ještě navýšili počet lapačů a lapáků. V regionu jsou teď téměř čtyři tisícovky lapačů s feromony a na 13 000 pokácených stromů, které se používají jako lapáky na kůrovce.
Už loni správci lesa zjistili v kraji výrazný nárůst množství kůrovce. Napočítali pět až šestkrát vyšší počet škůdců než v minulých letech. Odborníci očekávali největší výskyt škůdců ve velkých smrkových porostech v Českém lese, na Domažlicku, v podhůří Šumavy, v okolí Nýrska a Železné Rudy na Šumavě. Největší výskyt kůrovců ale nakonec objevili překvapivě v pahorkaté krajině v okolí Spáleného Poříčí a Přeštic. Také letos se zatím nejvíc brouků rojí právě na Spálenopoříčsku a Přešticku.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



