Nejstarší výrobce brynzy na světě chce zvýšit prodej do ČR
15.06.2004 | Hospodárske noviny
Společnost Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina, která je zřejmě nejstarším výrobcem slaného ovčího sýru brynzy na světě, se připravuje na podstatné zvýšení exportu této potravinářské speciality do České republiky. "V současnosti jednáme s českou distribuční společnosti Madeta, která by měla prodej na tamním (českém) trhu zajišťovat," řekl ředitel závodu Sven Harman. Podnik, který v uplynulém roce vyrobil 1100 tun brynzy, vyváží zatím pouze do Maďarska. "I když Maďarsko tvoří zhruba 35 procent výroby, chceme také na jiné trhy," uvedl ředitel. Připomněl, že slovenský trh je už zaplněný. "Prostor k rozmachu prodeje vidíme zejména v okolních zemích," dodal. Do Česka se podle něj zatím vyvezlo jen nepatrné množství brynzy. Dalším trhem, kdy by se chtěla firma zabydlet, je Rakousko. Zde se chce prosadit zejména dodávkou brynzových pomazánek, které jsou na Slovensku známé jako šmirkas. "Na tamním trhu totiž znají brynzové pomazánky pod názvem Liptauer, není to ale výrobek z pravé brynzy," podotkl ředitel. Výroba brynzy ve zdejším závodu stoupla za uplynulých pět let o 50 procent. Do zvýšení výroby a splnění podmínek Evropské unie investovala firma v minulých letech zhruba pět milionů korun. Mléko přiváží společnost do závodu od zhruba 70 dodavatelů ze středu a východu země. "Už nevykupujeme ovčí sýr, ale mléko, a to pak sami zpracováváme," říká Harman. V sezoně tak zpracují kolem 20.000 litrů mléka denně. Brynza tvoří až 95 procent výroby, zbytek jsou sýry, které jsou stále žádanější. Brynzárnu ve Zvolenské Slatině založila rodina Molecových v roce 1797. Výroba tak běží nepřetržitě už více než 200 let. Společnost zaměstnává průměrně 60 lidí. Brynzu dnes na Slovensku vyrábí šest tradičních provozoven a závodů a tři velké mlékárny. Celková roční produkce slovenských výrobců činí téměř 3000 tun.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



