Trvalé zemědělství a ekologická genetika se doplňují

Zajímavý je vývoj v Brazílii: Zemědělci se obávají, aby v případě, že nebudou pěstovat sójové boby, neustoupili ekonomicky a ekologicky do pozadí. A proto dovezli osivo. Stále více vychází najevo, že trvalé zemědělství a ekologická genetika netvoří protiklad, nýbrž se vynikajícím způsobem doplňují. Profesor Dr. Hans-Jörg Jacobsen, vyučující obor molekulární genetiky na univerzitě v Hannoveru, proto vidí mnoho indicií: Američtí a argentinští farmáři, kteří pěstují geneticky modifikované rostliny (převážně kukuřici, sóju, bavlnu nebo řepku), ušetří jak prostředky na ochranu rostlin, tak pracovní čas a pohonné hmoty, protože musejí méně postřikovat.

Zajímavý je vývoj v Brazílii: Zde zemědělci poznali, že v případě, kdy nebudou pěstovat transgenní sójové boby, se dostanou ekonomicky a ekologicky do pozadí. Proto si opatřili osivo z Argentiny ilegálně a donutili tak svojí vládu k tomu, že pěstování povolila. Také země jako Bangladéš, Thajsko nebo Egypt staví stále více na této technologii a vyvíjejí vlastní kompetenční střediska pro samostatný vývoj transgenních odrůd rostlin, které se hodí do jejich zemědělských systémů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info