Vlaštovek a jiřiček na Karlovarsku ubývá

Když se toužimského ornitologa Jaroslava Řeháka zeptáte, koho má v celé ptačí říši nejoblíbenějšího, bez dlouhého přemýšlení řekne čtyři jména a hned vysvětlí důvod: vlaštovky a jiřičky, protože nyní patří na Karlovarsku k nejohroženějším, čápy, které v Toužimi sleduje už přes dvacet let, a rorýse obecného, který je letos vyhlášen ptákem roku. Jaroslav Řehák je členem Columba, západočeské pobočky České ornitologické společnosti, už od roku 1994.

Je amatérským ornitologem pozorovatelem. Teď mu leží na srdci osud vlaštovek a jiřiček: "Je naší povinností sledovat výskyt, přílety a odlety jednotlivých druhů. Teď s největšími obavami sleduji vlaštovky a jiřičky. Povážilivě jich na Karlovarsku ubývá. Na vině jsou změny v zemědělství, protože bylo zrušeno mnoho kravínů, kde právě tito ptáci hlavně hnízdí, a lidé, kteří likvidují jejich hnízda na domech," říká Jaroslav Řehák. Nejvzácnější je na Toužimsku čáp bílý. V Karlovarském kraji je registrováno jen 12 hnízd čápa bílého. Rodina čápů, která už přes dvacet let hnízdí na betonovém sloupu u zámku na nádvoří bývalého pivovaru v Toužimi, je už proslavená. Stejnou dobu ji sleduje i Jaroslav Řehák a podává o ní pravidelná hlášení pro celostátní sčítání. Letos toužimský čapí pár přivedl na svět čtyři mláďata, která byla nedávno, 12. června, již okroužkována. Loni z Karlovarského kraje odletělo na jih 148 nových čapích přírůstků.

Rorýs umí spát v letu

Ptákem roku 2004 je vyhlášen rorýs obecný, a tudíž je každým ornitologem nyní ostře sledován. Trochu zjednodušené pozorování má Jaroslav Řehák. Rorýse má totiž přímo na sídlišti, kde bydlí. Tento zvláštní černošedý pták, o něco větší než vlaštovka, se srpovitými křídly, si totiž s oblibou staví hnízda v mezerách panelových stěn. Rorýs je rychlý letec a jediný pták, který dokáže v letu spát. Prakticky celý svůj život tráví ve vzduchu. Od hnízda si za potravou doletí až do vzdálenosti 300 km. "U nás v Toužimi na sídlišti máme teď čtyři hnízda. Jinde na Toužimsku se už rorýs nevyskytuje," říká ornitolog Jaroslav Řehák. Západočeská pobočka České společnosti ornitologické Columba má 133 členů. V Karlovarském kraji však jen 17. "Já už jsem dávno v důchodu. Je mi 77 let a žádného zástupce bohužel nemám. Chodím do škol a povídám si s dětmi o ptácích a ochraně přírody. Snad se ještě najde někdo, komu své znalosti předám," povzdechl si Jaroslav Řehák, který je velkým propagátorem ptačí říše. Pravidelně píše články o ptácích do Toužimských novin a v Toužimi ho zná snad každý.

Na Toužimsku je i čáp černý

"Lidé za mnou chodí, radí se... Loni mi dva mladí lidé přinesli v lednu mladou labuť. Zachránili jsme ji," usmívá se a dodává: "Teď jsem byl upozorněn na výskyt čápa černého na Toužimsku. A to bude můj úkol, najít hnízda. Jsou prý tři. Není to nic lehkého. Cáp černý je velmi plachý a hnízdí hluboko v lese," vysvětluje se zaujetím Jaroslav Řehák.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info