Otevření tarifní kvóty pro dovoz konzervovaného tuňáka
24.06.2004 | Agris
Ministerstvo zemědělství ČR (MZe) upozorňuje na skutečnost, že se od 1. července otevírá kvóta pro dovoz konzervovaného tuňáka do EU pro následující CN kódy: 1604 14 11, 1604 14 18 a 160 20 70. Dovozní kvóta je otevřena na dobu 5 let. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí MZe Martin Severa.
Podle jeho údajů je v rámci této kvóty preferenční dovozní clo ve výši 12 procent oproti standardní výši smluvního cla 24 procent. Celkový objem dovozní kvóty na období od července 2005 do 30. června 2005 činí 25 750 tun. Tento objem se dále rozděluje do čtyř částí podle toho, z jaké země nebo oblasti se produkty dovážejí:
pro dovozy z Thajska je určeno 52 procent z celkového množství, tj. 13 390 tun
z Filipín 36 procent, tj. 9 270 tun;
z Indonésie 11 procent, tj. 2 832,5 tun;
z ostatních třetích zemí jedno procento, tj. 257,5 tun.
Podrobnější informace je možné vyhledat na internetových stránkách DG Customs na následující webové adrese:
http://www.europa.eu.int/comm/taxation_customs/databases/quota_en.htm) .
Tarifní kvóta je obhospodařována systémem "first come - first serve", proto je nutné, aby zájemci co nejdříve (tzn. i několik dní předem) kontaktovali pracovníky Celních orgánů a vyplnili příslušné dokumenty, které umožňují dovoz v rámci preferenční kvóty. Celní správa odpovídá za předávaní těchto požadavků Evropské Komisi.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



