Potravináři podporují myšlenku korektního podnikání
24.06.2004 | Agris
Podniky působí vpotravinářském odvětví by se měly aktivně zapojit do činnosti nově ustanoveného sdružení "Korektní podnikání", jehož první řádná valná hromada proběhla 21. června 2004. Řekl to prezident potravinářské komory ČR (PK) Jaroslav Camplík. PK byla na valnou hromadu pozvána, členem sdružení ale dosud není. Camplík je ale přesvědčen, že Komora by měla vstoupit do sdružení i jako celek. Ze stanov sdružení přitom vyplývá, že jeho členové "si kladou za cíl být vzorem a garantem korektního chování vpodnikání".
Plnění požadavků vyplývajících zpříslušných zákonů chtějí členové sdružení "vysoce překračovat".
Sdružení již také zpracovalo Kodex korektního podnikání, který by měl předcházet problémům vobchodních vztazích bez zásahu státu. Zakládajících členů je podle Camplíka patnáct, zoblasti obchodu je to například síť Globus, zemědělské prvovýrobce reprezentuje Zemědělský svaz, členy jsou mimo jiné i Hospodářská komora ČR nebo Svaz průmyslu a obchodu. Iniciátorem vzniku sdružení byl Svaz průmyslu a cestovního roku.
Vznik sdružení je podle Camplíka mimo jiné reakcí podnikatelské veřejnosti na snahy o změny zákona o hospodářské soutěži, které by měly regulovat obchodní vztahy. Sdružení ale usiluje o řešení sporů na bázi bilaterálních vztahů, neboť odmítá přílišnou regulaci ze zákona.
Členské poplatky ve sdružení jsou podle prezidenta PK velmi mírné. Pro fyzické osoby činí členský příspěvek 500 korun, pro malé a střední podnikatele a podniky do 50 zaměstnanců 5 000 korun a 15000 korun pro velké podnikatelské subjekty.
Petr Havel
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



