Pěna proti zápachu na polích
26.06.2004 | Hospodářské noviny
Prostředek pro vylepšení vůně venkova v oblastech přeplněných hospodářskými zvířaty vyvinuli jihokorejští vědci z Národní univerzity v Soulu. Využili keratin (bílkovinu obsaženou i ve vlasech a nehtech) kombinovaný s bakteriemi Pseudomonas, které požírají metan a sirovodík a proměňují je v méně páchnoucí sloučeniny. Výzkumníci ze směsi vytvořili pěnu, která je s plyny v lepším kontaktu. Jak informovali na odborné konferenci Americké společnosti pro mikrobiologii v New Orleansu, při testu v nádrži prasečí kejdy jejich pěna snížila emise čpavku o dvě třetiny a sirovodíku o tři čtvrtiny.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



