Krkonošské lesy už zase rostou do krásy
28.06.2004 | Deník Jablonecka
Ještě na konci osmdesátých let minulého století byla značná část lesů v Krkonoších ve špatném stavu. Od 1. ledna 1994 byly lesy na území Krkonošského národního parku převedeny přímo pod správu Správy KRNAP. Od té doby se hospodaření v lesích cíleně zaměřuje na podporu přirozených nebo přírodě blízkých procesů. Tento přístup se pozitivně promítá do současné podoby lesů."V minulosti bylo hospodaření v horských lesích ovlivňováno kolonizací a požadavky na těžbu dřeva. Lesy na území KRNAP byly často postihovány větrnými a hmyzími kalamitami," řekl Radek Drahný, tiskový mluvčí Správy KRNAP. Poslední velká větrná kalamita zasáhla Krkonoše v roce 1966.
Pohromou pro lesy pak byla emisně ekologická kalamita, která zdevastovala rozsáhlá území v období 1975 až 1990. "Společné působení emisí, hmyzích škůdců a extrémních klimatických podmínek znamenalo urychlené odumírání lesa ve vysokohorských polohách," upozornil Radek Drahný.Zřízení Krkonošského národního parku a jeho následné rozčlenění do tří zón a ochranného pásma znamenalo zásadní zlom v ochraně a hospodaření v lese. KRNAP má od roku 1994 i bezprostřední vliv a pravomoc při spravování lesů."Dnes se v lesních ekosystémech na území Krkonošského národního parku hospodaří v souladu s nejmodernějšími vědeckými postupy, které zaručují zachování nebo ještě zlepšení současného stavu horských lesů pro příští generace," řekl mluvčí Radek Drahný.Způsob hospodaření, který provádí v lesích Správa KRNAP, ocenili i účastnící nedávné celostátní exkurze. Ta byla na téma Péče o ekosystémy na území KRNAP a zúčastnilo se jí sto odborníků z nejrůznějších významných institucí. Konkrétně se jednalo například o zástupce České inspekce životního prostředí, Lesů České republiky a Ministerstva životního prostředí ČR.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



