PK již plnohodnotným členem CIAA
02.07.2004 | Potravinářská komora
Konfederace evropských výrobců potravin a nápojového průmyslu (CIAA) má od 17. června letošního roku 22 členů, mezi novými státy je přitom také ČR zastoupená Potravinářskou komorou ČR (PK). Informoval o tom prezident PK Jaroslav Camplík, který byl zároveň zvolen do představenstva CIAA. Kromě přijetí nových členů, kteří nyní již mají právo o závěrech CIAA právoplatně hlasovat, měla CIAA na programu celou řadu důležitých bodů. Evropští potravináři podle Camplíka především uvítali, že Světová zdravotnická organizace netrvá na vyšším zdanění potravin, které obsahují vyšší množství tuků, cukru a soli.
CIAA také diskutovala o stanovení priorit své činnosti na následující období. „Přivítali jsme například myšlenku zpracovat systémový program péče o malé a střední podniky,“ informoval Camplík. Klíčová je také podle jeho slov také finanční otázka, CIAA bude totiž potřebovat daleko více peněz na osvětu spotřebitele a prezentaci svých postojů k problematice nutričních hodnot potravin, obezity, zdravotních tvrzení. Právě zdravotní tvrzení by měla být podle CIAA vždy vědecky podložena. Členství PK v CIAA stojí letos Komoru podle Camplíka 30 000 euro. Potravináři ale mohou stejně jako další zájmové nevládní organizace v resortu zemědělství využít státního příspěvku v rámci dotačního titulu na podporu činnosti těchto organizací v Bruselu. „Dotační titul sice existuje, dosud ale nikdo neřekl, kdy, komu a kolik z něj připadne finančních prostředků,“ konstatoval prezident PK. Petr Havel
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



