Masna Studená: Chovatele nepřeplácíme, jak tvrdí šéf Centroodbytu
13.07.2004 | Zemědělec
Společnost Masna Studená nesouhlasí s tvrzením předsedy odbytového družstva Centroodbyt Jana Veleby, že se snaží přeplácet chovatele. Veleba uvedl, že Studená nabízí za jatečná prasata až 50 korun za kilogram v mase, tedy více než 39,60 Kč v živé váze. "Nikdy jsme cenu 50 korun za kilogram nenabízeli a ani za tyto ceny nevykupujeme," řekl bez dalšího komentáře výkonný ředitel společnosti Petr Krešňák. Podle něj firma nakupovala prasata ze běžné ceny, což je kolem 47 korun za kilogram v mase, tedy zhruba 37,30 koruny v živém. A.s. Masna Studená vykázala loni ztrátu 11,4 milionu korun po zisku 30,4 milionu korun v předchozím roce. Tržby firmy, která patří mezi největší zpracovatele masa v ČR, činily 1,44 miliardy korun. Za letošní první čtvrtletí již vykázala zisk kolem pěti milionů korun. Masna Studená loni zpracovala 8672 tun hovězího, meziročně o 2307 tun více, a 16.161 tun vepřového masa, což bylo o 837 tun více. Její produkce činila 7577 tun masných výrobků, 3034 tun konzerv a více než 9600 tun výsekových mas. Společnost vlastní veterinární osvědčení opravňující k vývozu produkce do států Evropské unie a USA. Společnost je součástí skupiny AGF Trading, která drží 69,6 procenta akcií; zbytek akcií patří drobným akcionářům - fyzickým osobám. Firma má jediný výrobní závod ve Studené s téměř 500 zaměstnanci.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



