V létě je třeba kupovat čerstvé potraviny a dobře je uchovat
13.07.2004 | Agris
V horkých letních měsících by měli spotřebitelé nakupovat pouze takové potraviny, které zkonzumují do data použitelnosti a dokáží je do té doby bezvadně uchovat. Teplota a vlhkost jsou totiž hlavními faktory pro růst mikrobů, původců nákaz. "V obchodě se vyplatí být obezřetný," řekla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Daniela Kolejková. Lidé by neměli kupovat potraviny s prošlými daty či nevhodně uložené. Je třeba se také vyhnout poživatinám s porušeným obalem, nečerstvého vzhledu a se zjevnými povrchovými vadami, jako je plíseň či hniloba. Po koupi musí zákazník dopravit zvláště rychle se kazící výrobky domů a zkonzumovat je, případně je správně uložit.
"Měli bychom si uvědomit, že podmínky uchování potravin jsou doporučení nejen pro obchodníka, ale i pro nás," zdůraznila. Mezi rizikové potraviny, podléhající rychlé zkáze, patří například klasické cukrářské a lahůdkářské výrobky, zmrzliny, mléčné výrobky, uzeniny a další masné výrobky, chlazená drůbež a drůbeží produkty, čerstvé chlazené ryby i rybí výrobky. Tyto potraviny se označují datem použitelnosti, slovy "Spotřebujte do..." a konkrétními podmínkami uchování. Ty je třeba dodržovat po celou dobu prodeje a výrobek s prošlým datem spotřeby se nesmí prodávat. Podle inspektorů musí být při přípravě, vystavování i prodeji nebalených potravin k přímé spotřebě vyloučen přímý kontakt této potraviny s rukou obsluhující osoby. Jde například o zmrzliny, zákusky nebo lahůdky. "Je dobré si všímat, zda prodavač používá podávací náčiní, jako jsou kleště nebo ubrousek," doporučuje Kolejková. Hodně napoví také čistota oděvu prodavače i prodejního místa. Nebalené potraviny musejí obchodníci umísťovat tak, aby je ochránili před znečištěním a klimatickými vlivy. U těchto druhů výrobků je nutné umístit datum použitelnosti v jejich blízkosti na viditelném místě pro spotřebitele, uzavřela mluvčí.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



