EK schválila reformu trhu s cukrem, sníží se ceny i subvence
14.07.2004 | Euroskop
Evropská komise dnes podpořila návrh radikální reformy cukerného režimu v zemích unie. Jádrem reformy je hlavně snížení cen cukru až o 40 procent v rámci vnitřního trhu EU. Návrh počítá i se zrušením intervenčního systému, který tvoří jakousi záchrannou síť. Evropská unie vynakládá na podporu trhu s cukrem asi 1,7 miliardy eur ročně (asi 53 miliard Kč), přičemž celkové výdaje na podporu zemědělství se v EU pohybují na úrovni 43 miliard eur. Režim, který je v platnosti od roku 1968 a od té doby se prakticky neměnil, je delší dobu kritizován za to, že je nepružný a že odporuje pravidlům světového obchodu. Autorem návrhu reformy je komisař EU pro zemědělství Franz Fischler. Kritici často tvrdí, že náklady na podporu trhu s cukrem jsou mnohem vyšší kvůli "nafouknutým" cenám, které platí spotřebitelé. Tyto ceny jsou více než trojnásobkem cen na světovém trhu. Návrh počítá i s postupným snižováním subvencí a se zjednodušením kvót pro jejich přiznání, podotýká agentura Reuters.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



