Požadavky odstavených prasat na valin v Dánsku
17.07.2004 | ÚZPI
V posledním desetiletí je velká pozornost věnovaná vylučování živin zvířaty, hlavně dusíku a fosforu a jejich dopadu na životní prostředí. Nejúčinnějším způsobem omezeného vylučování dusíku je snížení hladiny N látek v krmivech a přidání krystalických aminokyselin pro zajištění ideálního profilu těchto kyselin. Krmení rostoucích prasat krmivem, které zaručí optimální složení aminokyselin (bez nadbytku nelimitujících aminokyselin) zlepší využití dietetického proteinu a omezí průjmy, zlepší se využití krmiva a zároveň se zredukuje odpad dusíku. Z hlediska prostředí i ekonomiky výkrmu je významné sledovat reakci prasat na krmiva s nízkým obsahem proteinu doplněná jen prvními limitujícími aminokyselinami (lyzinem, treoninem, metioninem a cysteinem, tryptofanem), které jsou ekonomicky dostupné.
V případě, že krmiva pro odstavená prasata obsahují méně než normami doporučené množství N látek a jsou doplněna krystalickými aminokyselinami, dá se očekávat, že jedna nebo více sekundárních aminokyselin se stanou limitujícím faktorem růstu. Ve většině případů bude první limitující aminokyselinou valin a těsně bude následovat leucin. Současná dánská doporučení živin jsou založena na skutečné stravitelnosti ve střevu.Studie provedená v Dánsku měla ověřit, jak současná dánská doporučení pro obsah N látek a valínu v krmivu odpovídají skutečným požadavkům. Z výsledků se zjišťuje, že požadavky na množství valínu, které zaručí maximální růst jsou 0,59 g. Liv. Prod. Sci., 88, 2004, č. 1-2, s. 99-106
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



