Rýžové otruby - alternativa obilovin

Rýžové otruby jsou na živiny bohatý vedlejší produkt při zpracování rýže. V zemích kde se rýže pěstuje jsou levným a dostupným krmným zdrojem; jejich využití je zatím horší v důsledku obsahu antinutričních látek. Roční světová produkce rýžových otrub představuje asi 10-12 % z nečištěné rýže a tvoří 40-45 mil tun. Rýžové otruby jsou dostupné hlavně v Asii, kde se realizuje 90 % z celkové světové produkce rýže. Rýžové otruby obsahují 11-17 % N látek, 11-18 % tuku, 9 % popelovin, 45-65 % volného dusíkatého extraktu; mají vysoký obsah vitaminu B a tokoferolu. Obsah živin, profil aminokyselin a mastných kyselin (obsahují 74 % nenasycených mastných kyselin) je lepší než u obilovin. Protein a tuk z rýžových otrub má relativně vysokou biologickou hodnotu.

Využití celého potenciálu brání přítomnost antinutričních faktorů, především endogenní lipázy a peroxidázy, které rychle okysličují tuky a oleje uvolněné během mletí. Rýžové otruby obsahují i trypsin - chymotrypsinový inhibior, fytáty a hemaglutinin-lecitin. Vzhledem k těmto toxickým nebo nestravitelným složkám nejsou rýžové otruby vhodné lidskou výživu a jsou aplikovány do krmiv pro drůbež a skot jako složka s nízkou kvalitou.Cílem odborníků je vyloučení toxických faktorů, hlavně inaktivace lipázy, která urychluje žluknutí. Dosud užívané postupy neodstraňují všechny antinutriční faktory. Ve výzkumném centru v Pakistánu nalezli postup jak zastavit činnost oxidačních enzymů lipázy a peroxidázy a jak inaktivovat další toxiny. Po chemickém ošetření otrub kombinovaném s varnou extruzí dojde k inaktivaci proteázy, lipázy, k hydrolýze fytátů, denaturaci hemaglutinin-lecitinu a k vyhubení plísní, bakterií a hmyzu na otrubách.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info