I přes zákaz EU krmí lidé vepře zbytky jídel z jídelen
22.07.2004 | Lidové noviny
Restaurace, které dosud prodávaly zbytky jídel chovatelům zvířat, by měly od letošního května za likvidaci těchto zbytků platit. Důvodem je nařízení EU, které zakazuje krmit hospodářská zvířata právě kuchyňským odpadem. Jak informují dnešní Lidové noviny, řada provozoven však nařízení nedodržuje. Odpad, nespotřebovaný lidmi, končí v žaludcích hospodářských zvířat. Dříve obvyklý způsob, kdy si přímo z jídelen odváželi zbytky jídel zejména chovatelé prasat, je nyní pod hrozbou přísné pokuty zakázaný. Nařízení Evropské unie z roku 2002 reagovalo na epidemie smrtelných onemocnění dobytka a také na celosvětovou snahu o zlepšení životních podmínek hospodářských zvířat. "Není to jen z toho důvodu, že lidská kořeněná jídla nejsou pro zvířata vhodná.
Prostřednictvím zbytků z kuchyní se třeba na prasata může ale přenášet i řada vážných nemocí," řekl ředitel Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích František Kouba. Vepřům podle něj nemůže také prospívat, když se například živí zbytky vepřové s knedlíkem a dopouštějí se tak kanibalismu. Jídelny a restaurace by dnes měly ze zákona za likvidaci zbytků platit specializovaným firmám. Tyto firmy musí místo zkrmování zbytků nedojedené zbytky kompostovat nebo pálit. Jedním z míst, kde se nařízení EU nedodržuje, je podle LN ministerstvo zemědělství. "Máme na tento odpad odběratele. Je to soukromý pán, který má někde nějaká prasata, tak si vozí vždycky nádobu a každý den jim to odváží," řekla deníku účetní firmy Eurest, která jídelnu v budově ministerstva provozuje.
Další články v kategorii
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)

Tweet



