V kraji bude legální palírna
22.07.2004 | Karlovarské noviny
Hrušky, švestky, jablka, ale i jeřabiny a šípky mohou lidem v Karlovarském kraji nabídnout už více než jen vitamíny. V Březové na Sokolovsku má totiž za sebou zkušební provoz legální palírna ovoce. Podle majitelů je zařízení jediné svého druhu v západních Cechách a od letošního září začne nabízet pálení ovocných destilátů. Jaké budou, o tom rozhodnou sami zákazníci. "Pálit lze prakticky ze všeho, od jahod až po borůvky. Co si kdo doveze," vysvětlil Miroslav Tanci z Březové, který s nápadem na vybudování palírny přišel. "Klasikou jsou však švestky, hrušky a jablka, prostě vše, co má velký obsah cukru. To je základ pro dobrou pálenku," prozradil výrobní tajemství. "Nejlepší jsou před zrálé švestky nebo směs bezinek a černého rybízu," doporučil další recept Tanci.
Stačí přijet s pytlem
Podle něj nyní stačí do březovského areálu dovézt například pytel jablek a o ostatní se již postarají zaměstnanci společnosti, která palírnu provozuje. "Lepší ale je, když si lidé nechají ovoce vykvasit doma a přivezou už hotový základ. Nemohou nás pak nařknout, že jsme jim jejich zboží zaměnili," poradil Tanci s tím, že zákazník pak může po třech hodinách odjet se svou pálenkou.Dobu čekání si může zkrátit v hospůdce přímo u palírny. "Jsme schopni pracovat i s exotickým ovocem," upozornil. První milovníky destilátů očekává březovská palírna v září. "V těchto dnech stejně není žádné ovoce, maximálně třešně a višně. A ty musí být hodně zralé," dodal Tanci. Destilační přístroj zhruba za jeden milión korun dokáže na jednu várku kvalitního kvasu vyprodukovat zhruba třicet litrů padesátiprocentního alkoholu. Lidé za litr zaplatí asi 140 korun. "Je to ale předběžná kalkulace. Předpokládám, že si na sebe vyděláme," řekl. Při zkušebním provozu asistovali i celníci. "Přístroj museli zaplombovat, aby ani kapka neutekla. Je to nutné kvůli spotřební dani," vysvětlil Tanci, který si podle svých slov potrpí na slivovici. "V palírně je dokonce místo na dialýzu," poznamenal na závěr s úsměvem.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



