Kvalita ovoce a zeleniny se prudce horší

Obchodníci nabízejí ovoce a zeleninu ve stále horší kvalitě. Vyplývá to ze zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která od ledna do 15. července zkontrolovala téměř 2500 vzorků. Třetina z nich nevyhověla. Podle inspekce je situace horší než dříve a horší se. Zákazníci poznatky potvrzují.

"V některých obchodech si připadám jako za socialismu, kdy byla zelenina prachbídná,"řekla včera Kateřina Kloudová, která se v jedné vinohradské prodejně snažila najít alespoň trochu použitelný celer. Nabízená zelenina měla zavadlou nať, bulvy byly pokryté blátem a některé byly dokonce poškozeny zřejmě při sklizni či dopravě. Právě zavadlost a nečerstvost, zejména u naťové zeleniny, byly nejčastěji objevené nedostatky. Nadměrné znečištění bylo zjištěno zvláště u salátu. Rajčata, květák a také různé druhy ovoce vykazují často otlaky.

"Obzvlášť nebezpečná je plíseň a hniloba," upozornila mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Takové plody se vůbec nedoporučuje konzumovat, a to ani po vykrojení napadených částí. "Nebezpečí je skryté v aflatoxinech. Mohou se ukládat v játrech, ale i v dalších orgánech a při vyšších dávkách je to zdraví velmi škodlivé," uvedl internista Jan Michal z Hradce Králové.

Inspektoři varují, že nekvalitní zboží už není jen výsadou stánkařů, ale stále častěji se objevuje i v kamenných obchodech a také v některých supermarketech a hypermarketech. Spotřebitelé by měli kupovat jen celé a zdravé plody. Zejména teď v horkých dnech je třeba být velmi opatrný při nákupu dělených vodních melounů. "Čerstvost upravených melounů musí být na první pohled zřejmá," zdůraznila Kolejková.

Naporcovaná zelenina například na polévku musí mít řádné označení a být v teplotě do pěti stupňů Celsia. Prodejci se v horkém počasí snaží ošetřovat své zboží máčením nebo kropením. Inspekce však požaduje, aby zelenina ani ovoce nebyly nadměrně vlhké. Pokud se totiž kropí například cibule nebo česnek, výsledek je krátkodobě lepší, ale následuje velmi rychlé kažení. Rosení naopak prodlouží trvanlivost salátu. Hříšníkům hrozí citelné finanční postihy. "Inspektoři vždy nařídí likvidaci závadného zboží, v krátké době přijdou na opětovnou kontrolu, a pokud závada přetrvává, přijde ke slovu finanční pokuta,"říká Kolejková. Postih může u závažných případů dosáhnout až tří milionů korun.

Na co si dát pozor při nákupu

- ovoce a zeleninu někdy "vylepšují"kropením, zboží však nesmí být nadměrně mokré

- hlízy brambor by neměly být zelené, shnilé nebo nadměrně poškozené mechanicky

- je zakázáno prodávat vykrajované ovoce, protože zárodky hniloby jsou i v té části plodu, která je zdánlivě čistá

- u měkkých plodů je třeba sledovat, nejsou-li otlačené či otlučené, protože v těchto částech začíná hniloba nejrychleji

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info