Francie čeká vyšší úrodu vína, a tudíž další problémy
26.07.2004 | Lidové noviny
Francouzští vinaři letos čekají podstatně vyšší úrodu než loni, ale velkou radost z toho nemají. Předpokládají naopak, že to bude znamenat další problémy pro jejich odvětví, které je už teď postiženo poklesem zájmu o francouzské víno doma i v zahraničí. Podle oficiálních předpovědí by se mělo letos ve Francii vyrobit 56,6 milionu hektolitrů vína. Pokud se předpovědi splní, bude to o dvě procenta víc než průměr za posledních pět let a o 19 procent víc než loni, kdy vinice utrpěly nejprve mrazy a pak tropickými vedry. Velká úroda přichází v době, kdy klesá vyvoz vína do zahraničí i domácí spotřeba. Export loni klesl o tři procenta a v prvním čtvrtletí letošního roku o sedm procent proti stejnému období loni. Důvodem je hlavně sílící konkurence kvalitních a levnějších vín z Chile, Jižní Afriky, Kalifornie nebo Austrálie. Na domácí půdě zase hraje roli důrazná kampaň úřadů proti alkoholu vůbec a alkoholu za volantem zvlášť. Pozice si udržují jen nejkvalitnější značky, jejichž konzumenti se nemusejí příliš ohlížet na ceny, a pak šampaňské. Důsledkem je, že například v oblasti Bordeaux má finanční problémy každý pátý vinař. Sud vína o 900 litrech, který stál před šesti let 1500 eur (zhruba 47.000 korun), dnes stojí 800 eur (asi 25.100 korun).
Tváří v tvář vyhlídce na vysokou úrodu si už vinaři z Bordeaux stanovili strop komercializace na 50 hektolitrů z hektaru, případný přebytek by měl zůstat v rezervě. Rovněž v oblasti Champagne byly stanoveny kvóty tak, aby celková výroba nepřesáhla 300 milionů lahví. Představitelé odvětví, v němž pracuje přes 300.000 lidí a jehož vývoz dosahuje ročně hodnoty 7,8 miliardy eur (zhruba 245 miliard korun), jednali tento týden o situaci s ministrem zemědělství Hervém Gaymardem, výsledky jsou ale rozpačité. V zájmu usnadnění odbytu se například uvažuje o tom, že by vinaři z oblastí, kde se vyrábějí chráněné značky (appellations d'origine controlée - AOC) mohli část svých vinic zaregistrovat pro výrobu levnějšího místního vína (vin de pays). Na etiketě tohoto vína by přitom byla značka nahrazena označením odrůdy, podobně jako to dělají výrobci z nových pěstitelských zemí. Složitost označení francouzských vín - jen AOC je asi 400 - je považována za jeden z důvodů, proč se od nich zahraniční zákazníci odvracejí. Mezi dalšími zvažovanými kroky je také používání nových technik, například místo v tradičních sudech nechat víno zrát v sudech kovových s přidáním kousků dubového dřeva. To by snížilo náklady, protože zrání je podstatně kratší. Ani mezi vinaři ale nepanuje jednota - pěstitelé burgundského v hrdosti na své staleté tradice převedení části své produkce do levnější sorty odmítají. "Chceme zůstat stoprocentně AOC," zněla jejich reakce na závěry schůzky u ministra. Velkou ofenzivu vedou vinaři v zájmu toho, aby bylo víno vyňato z působnosti zákona zakazujícího reklamu na alkohol. Chtěli by dosáhnout téhož, čeho loni dosáhli jejich španělští kolegové, totiž aby víno bylo označeno za potravinu. Zatím není jasné, zda toto úsilí povede k cíli.
Další články v kategorii
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)

Tweet



