Někteří zpracovatelé masa pociťují křivdu
31.07.2004 | Právo
Na některých jatkách mají pocit, že regionální pracoviště veterinární správy neoprávněně pardonují velké provozy, které však dodnes nesplňují přísná pravidla daná Evropskou unií. "Říkalo se, že provozy, které nesplní přísné požadavky na hygienu, okamžitě skončí. My jsme investovali do modernizace provozů v Domažlicích a v Hradišťském Újezdě celkem 35 miliónů korun. Máme nové porážky hovězího i vepřového. Splňujeme přísné požadavky na mikrobiologickou čistotu, zaměstnanci se pohybují v hygienické smyčce, máme teplotní řetězec, moderní chladicí zařízení. Jinde ale zatím neinvestovali, a přesto dál fungují," kritizuje majitel firmy Pavel Brejcha.
Odmítá přitom jmenovat konkrétní provoz, aby se nevystavil riziku žaloby. Obdobné výhrady k poměrům ve zpracovatelském průmyslu mají i ve společnosti Prima v Karlových Varech, kde rovněž zpracovávají vepřové i hovězí maso. Na vstup do EU se společnost připravovala poslední dva roky. "Veterináři tvrdili, že kdo nebude k 31.12 2003 splňovat přísné normy, nebude moci od 1. 1. 2004 vyrábět a prodávat. Ale i my bohužel známe případ, kdy se tak nestalo," potvrdil jednatel firmy Luděk Šleis. Společnost investovala do vylepšení svých provozů 15 miliónů korun. Zaplatila stavební úpravy v bourárně masa v Karlových Varech, zrušila jatka v Bezdružicích na Tachovsku, investovala do výrobny uzenin v Buchenvaldské ulici. Kvůli nevyhovujícím parametrům zrušila vařenou výrobnu v obci Svatava na Sokolovsku a přesunula část výroby do Manětína. "Snažili jsme se vyhovět zákonu. Na trhu ale dál působí i neseriozní, garážoví prodejci, kteří nabízejí své pokoutně vyrobené uzeniny v prachu u silnice bez jakékoliv kontroly. Tyto nedostatky nám vadí," říká Šleis.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



