SZPI zjistila u sójové omáčky z Vietnamu závadnou látku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole 12 vzorků sójových omáček z dovozu u jednoho z nich nadměrný obsah závadné látky. Ochucovadlo pocházelo z Vietnamu a do Česka ho dovezla firma Tralyco Praha. Řekla to mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Zjištěná látka by při dlouhodobém užívání mohla podle některých studií způsobit rakovinu. S látkou 3-MCPD, celým názvem 3-MonoChlorPropanDiol, ale nebyly provedeny na lidech žádné testy, a tak není možné riziko jednoznačně potvrdit, uvedl Petr Fořt, výživový poradce se zaměřením na léčebnou výživu. Podle něj je pouze potenciálně škodlivá. SZPI dovozci uložila, aby výrobek stáhl z trhu, zakázala s omáčkami bez jejího vědomí manipulovat a o každé nové dodávce pak musí společnost Tralyco inspekci informovat. Inspektoři se zaměřili i na omáčky původem z Číny, Malajsie, Velké Británie a Nizozemí, ty ale byly v pořádku. Závadný výrobek je v nabídce pod názvem Sójová omáčka tekuté ochucovadlo, balení 200 mililitrů s datem minimální trvanlivosti 30. května 2006. Omáčka obsahovala 38,7 miligramu látky 3-MCPD na jeden kilogram, zatímco vyhláška určuje limit 0,02 mg/kg. Situace na příslušném trhu se podle mluvčí přesto vylepšila, a to ve srovnání s kontrolami před několika lety. "Nově dodávané omáčky stejné značky a původu mohou na trh po doložení výsledků analýz z akreditované laboratoře," připomněla mluvčí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info