Ovoce ze stánků ne vždy vyhovuje

Za prodej nevyhovující zeleniny a ovoce hrozí prodejcům až třímilionová pokuta.

V letních měsících lidé ve velkém nakupují čerstvé ovoce a zeleninu u stánků. Ne vždy jsou ale s jejich kvalitou spokojeni.

Stánkaři nabízející ovoce a zeleninu na tržištích a u silnic jsou v létě poměrně častým jevem. Na první pohled lákavě vypadajícím plodům za výhodnou cenu zákazník často neodolá. Někdy ale až doma zjistí, že se při nákupu nechal nachytat. Ovoce, které při vysokých teplotách rychleji podléhá zkáze, bývá často nahnilé či plesnivé. Při nákupu potravin se proto především v letních měsících vyplatí obezřetnost. Vysoká teplota a vlhkost jsou totiž hlavními faktory růstu mikroorganizmů, pro něž potraviny skýtají vynikající živný substrát, upozorňují pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Ta má mimo jiné za úkol provádět u prodejců pravidelné kontroly.

"Letos naši inspektoři zkontrolovali v Praze a Středočeském kraji zatím 438 vzorků ovoce a zeleniny. Zaměřují se jak na stánkaře, tak i na kamenné obchody," uvedl vedoucí odboru kontroly SZPI Zdeněk Švec. Dodal, že inspekce, která si při svých kontrolách přednostně vybírá problémový sortiment, shledala nedostatky u 22 procent kontrolovaného ovoce a 25 procent zeleniny. U ovoce se často vyskytovaly hniloby a plísně, zelenina byla ovadlá, v některých případech dokonce vykrájená.

"Pokuty, které musejí prodejci zaplatit, se nejčastěji pohybují od tisíců do desetitisíců korun. Maximální sankce, s níž zákon počítá, jsou ale až tři miliony," poznamenal Švec. Pokud zákazník při nákupu zjistí nějaký nedostatek a nechce nebo nemůže sjednat nápravu přímo u prodejce, může se se svým podnětem obrátit na příslušný inspektorát SZPI, a to buď osobně, písemně, nebo telefonicky. Další možností pak je dát vzorek nevyhovujícího ovoce nebo zeleniny posoudit některé z akreditovaných laboratoří pro vyšetření potravin.

Na co si dávat pozor

- nabízené ovoce a zelenina by vždy měly být čerstvé, celé a zdravé

- prodej necelistvých plodů ani jiných konzumních částí není dovolen

- v žádném případě nesmí být plody poškozeny hnilobou a plísní

- všechny plodiny musí být označeny druhem a jakostní třídou

- pracovníci SZPI doporučují všímat si také čistoty nabízeného ovoce a jeho poškození škůdci

- u nebalených druhů musí být navíc na viditelném místě v blízkosti potravin uvedeno i datum použitelnosti

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info