Dřepčíci likvidují zeleninu

Brukvovitou zeleninu, ředkvičky nebo vysetou hořčici napadli v posledních týdnech malí černí brouci dřepčíci. "Dřepčíci se objevují každý rok, ale letos je jejich invaze strašně silná," upozornila odborná referentka Českého zahrádkářského svazu Věra Chodorová. Důvodem tohoto nájezdu je velmi teplé počasí a především sucho. "Sucho mají dřepčíci rádi," doplnila Chodorová.

Tím také naznačila, jak se těmto dva až tři milimetry malým broukům bránit. "Tam, kde se pravidelně zavlažuje, se dřepčíci vyskytují v podstatně menší míře. Nejdůležitější je proto voda a postřik," doplnila. V obchodech lze pořídit potřebné přípravky, kterými lze rostliny od dřepčíků zbavit. Lze předpokládat, že problémy s dřepčíky budou mít spíše zahrádkáři než velkopěstitelé, kteří svou úrodu zpravidla dostatečně zalévají.

Někteří zahrádkáři přicházejí i s různými nápady, jak na dřepčíky. "Třeba se jich snaží zbavit lepovými deskami," nastínila jednu z fint odbornice. V takovém případě se deska, nejlépe žluté barvy, která dřepčíky nejvíce přitahuje, potře lepidlem Chemostop. "Deskou se pak smýká těsně nad porostem," doplnila Chodorová. Povrch se pak musí setřít, proto někteří zahrádkáři přišli ještě s dokonalejším provedením, kdy desku pokryjí fólií, kterou posléze pouze strhnou. "Metoda lepové desky ovšem rostliny dřepčíků úplně nezbaví, pouze jejich výskyt omezí," doplnila odborná referentka.

Dřepčíci mají na svědomí to, že zlikvidují listy, a rostlina pak nemá sílu, takže pomalu usychá.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info