Lahůdky, které si chrání evropské státy
28.08.2004 | Mladá fronta Dnes
Roquefort, legendární sýr s modrou plísní, soutěží o titul krále francouzských sýrů s camembertem. Monopol na jeho výrobu získali obyvatelé Roquefortu již v roce 1466. Vyrábí se z ovčího nepasterovaného mléka, které smí pocházet jen z pastvin v okolí vesnice Roquefort v Aveyronu. Sýr zraje nejméně tři měsíce v jeskyních, které vznikly sesuvem hory Combalou. Hotový se balí do fólií s označením Roquefort, logem AOC a znakem s červenou ovcí. K dostání je i v tuzemských obchodech. Stejně jako Camembert de Normandie. Pozor, jedině s tímto názvem je ten pravý. další výrobky: 40 sýrů, šunka z Bayonne, vepřové z Vendée, drůbež z Gaskoňska, rýže z Camargue, med z Korsiky, bretaňský cidre, máslo a smetana z Isigny...
sýr Rouquefort
Itálie 137
Nejznámější italský sýr Parmazán, symbol italské kuchyně, se vyrábí po celém světě.
Parmigiano Reggiano je ale jen jeden. Délkou zrání drží rekord mezi sýry. Zralý je po 14 měsících, může však zrát až čtyři roky.
Provolone Valpadana patří díky svým pozoruhodným rozměrům mezi nejzajímavější sýry vůbec. Nejdelší provolone měří 1,5 metru a váží až 100 kilogramů. Měkká hmota polotvrdého sýra z plnotučného kravského mléka umožňuje tvarovat sýr do různých forem - salámu, mrkve, koule, válce. další výrobky: mozarella di Bufala Campana (a mnoho dalších sýrů, mortadella z Bologne, prosciutto di Parma, špek z Alto Adige, jablka z údolí Val di Non, fíky z Etny, citrony ze Sorrenta...
sýr Provolone Valpadana
Portugalsko 91
Člověk by očekával sardinky v oleji a portské, ale ani jedno na seznamu chráněných produktů není (portské je chráněno jiným způsobem). Zato je na něm několik mimo vlastní zemi nepříliš známých sýrů. Nejvýznamnější sýr země, queijo de Serra neboli "horský sýr", se vyrábí na malých farmách ze syrového kozího nebo ovčího mléka. Z Azorských ostrovů pochází sýr Sao Jorge z kravského mléka, znám je také pod názvem queijo da ilha, neboli "sýr z ostrova". Je to největší portugalský sýr, má průměr asi 35 centimetrů a tloušťku 10 až 15 centimetrů, váží až 12 kilogramů. další výrobky: 12 sýrů, klobása chourico nebo lombo de Portalegre, med...
portugalské horské sýry
Řecko 83
Je otázkou, zda sýr, který vyráběl kyklop Polyfemos ve své jeskyni, byl příbuzný s dnešní fetou. Přesto je jisté, že feta se zrodila v Řecku.
Nejznámější řecký sýr se tak rozšířil po světě, že dlouho hrozilo, že nebude moci být chráněn ochrannou známkou, protože jeho název, který ostatně neznamená nic jiného než "plátek", se začal po světě používat jako druhové označení. Řecku se nakonec po mnoha letech soudních sporů podařilo přece jen prosadit svou. Na rozdíl od všech průmyslových variant z kravského mléka se pravá feta vyrábí jen z ovčího nebo kozího mléka. Nikde jinde než v Řecku nemá takovou chuť. Není divu, ovce a kozy se pasou na čistých pastvinách. další výrobky: graviera z Kréty nebo z Naxu a další sýry, olivy Kalamata, olivový olej Krokees Lakonias, zelenina...
sýr Feta
Španělsko 79
Cecina de León, šunka z hovězího masa, se podává nožem nakrájená na tenoučké plátky na porcelánovém talíři, aby vynikla její typická barva, která jde od třešňové až po granátovou. Vyrábí se na jihozápadě Leónu v oblasti zvané Maragatería. Králem španělských sýrů je údajně Cabrales s modrozelenou plísní, který se vyrábí ručně na farmách v pohoří Picos de Europa na severu Španělska ze směsi kravského, ovčího a kozího mléka. Místní říkají, že kravské mléko dodává sýru kyselou, kozí pikantní chuť a ovčí typické aroma a máslovou konzistenci. Sobrasada z Mallorky je vepřový métský salám, který se maže na chléb nebo používá jako náplň do těsta. další výrobky: ovoce, zelenina, olivové oleje, masné výrobky...
hovězí šunka Cecina de León
Německo 67
Německo se více než sýry může chlubit svými pivy. Na seznamu produktů s chráněným zeměpisným označením má celkem 12 druhů. Svrchně kvašené světle žluté pivo Kölsch je specialitou Kolína nad Rýnem, kde se vařilo už před 600 lety. Má světlou barvu a hořkou chuť, nejlépe chutná nepasterované. Dlouhou historii má i Dortmunder, světlé spodně kvašené pivo z Dortmundu. Chráněn je i Rieser Weizenbier, pšeničné bílé pivo, ochrany požívají i další piva - Bremer Bier, Kulmbacher Bier, bavorské či mnichovské pivo. další výrobky: 30 minerálních vod, sprévaldské okurky, sprévaldský křen, norimberská klobása, marcipán z Lübecku, norimberský perník, schwarzwaldský kapr, ementál z Allgäu...
piva Koisch a Dortmunder
Velká Británie 29
Králem anglických sýrů je stilton. Jeho název pochází od vesničky Stilton, kde se nikdy nevyráběl.
Aby se mohl nazývat Blue Stilton cheese, musí pocházet z Derbyshire, z Leicestershire nebo Nottinghamshire. White stilton je velmi mladou variantou svého modrého příbuzného, zraje jen čtyři týdny. další výrobky: královské brambory z Jersey, skotské hovězí, velšské hovězí, shetlandské jehněčí, piva Kentish ale,
Newcastle brown ale, Rutland bitter...
sýr Stilton cheese
Rakousko 12
Tyrolský špek (Tiroler Speck) se v údolích Tyrolska vyrábí od 13. století. Recepty se dědí v rodinách z generace na generaci.
Rakousko nemá mnoho vlastních tradičních sýrů a v zahraničí je téměř nedostanete. Tiroler Almkäse (Alpkäse) neboli Tyrolský horský sýr se vyrábí z jemného, silně lisovaného tvarohu ze syrového kravského mléka. Zraje čtyři až pět měsíců, má hladkou, stejnoměrnou strukturu a jemnou kůru a velký je jako kolo od vozu a váží 30 až 60 kilogramů. Používá se v kuchyni i jako chuťovka.
Jeho menší verze, Tiroler Bergkäse, má hmotnost kolem 12 kilogramů. další výrobky: Gailtaler Speck, chřest z Marchfeldu
tyrolské speciality
Belgie 9
V kraji legendárních hlubokých lesů, zvlněných kopců a neúrodné půdy se prý ardenská šunka (Jambon d'Ardenne) vyráběla stejným způsobem již před dvěma tisíci lety. Princip je jednoduchý: tři týdny solení, další tři týdny první sušení, týden zraje, další týden se udí, další tři týdny probíhá druhé sušení a týden ochlazování. Za 12 týdnů je šunka hotová. Typickou chuť mu dodává kouř z dřeva listnatých stromů z ardenských lesů a pomalé dlouhé dozrávání. další výrobky: páchnoucí sýr Hervé, paté gaumais (paštika), ardenské máslo a pět belgických pivních specialit (Faro, Lambic, Kriek, Vieille Geuze a Vieille Kriek)
ardénská šunka
pivo Kriek
Nizozemsko 6
Eidam a gouda patří neodmyslitelně k Nizozemsku. Původní holandský eidam (edammer) nemá s tím, který známe z tuzemských obchodů, nic společného. Ale ani v Nizozemsku není současný eidam tím, čím býval. Chráněn je Noord-Hollandse edammer, který nemá typický červený voskový obal, parafínem se pokrývají většinou jen sýry určené na export. Kola eidamu mají hmotnost 1,7 kilogramu, ale vyrábějí se i menší. Noord-Hollandse Gouda je slanější typ goudy vyráběné tradičním způsobem z mléka pocházejícího z provincie Noord-Holland. Sýrová kola mají různou velikost, od 2,5 do 30 kilogramů. Má dlouhou trvanlivost. další výrobky: další dva sýry, brambory Opperdoezer Ronde a stolní hrozny Westlandse druif
holandský eidam
Lucembursko 4
Na seznamu jsou pouhé čtyři výrobky se značkou Marque Nationale (národní značka), která garantuje nejvyšší kvalitu a dodržování výrobních postupů respektujících životní prostředí a pohodu zvířat. Je to med, vepřové maso a uzené nasolené maso z Grand-Duché a máslo Rose.
Med nesmí obsahovat žádné příměsi ani importovaný med, musí mít nízký obsah vody a musí projít přísnou kontrolou.
Máslo se značkou Rose se vyrábí z kyselé smetany tradiční recepturou. Musí splnit přísné chemické a mikrobiologické požadavky, projít i chuťovou zkouškou, aby získalo národní značku. Komise sleduje vzhled, konzistenci, aroma a chuť másla.
máslo Rose
Švédsko 4
Švédsko si chrání všeho všudy čtyři produkty.
Jedním z nich je Skansk spettkaka, lehký a křupavý dezert z vajec, cukru a bramborových vloček ve tvaru špičaté pyramidy, která může být až metr vysoká. Pochází z oblasti Skane.
Sveciaost je sýr z mléka krav švédských bíločervených a švédských holštýnských.
Svecia znamená latinsky Švédsko a ost je švédsky sýr. Existuje v mnoha typech a chutích. Na trhu je buď čistý, nebo aromatizovaný hřebíčkem, kmínem či hořčičným semínkem. Čerstvý má jemnou konzistenci a svěží chuť, jak stárne, získává na pikantnosti.
Tradiční specialitou je další sýr, Hushallsost, tedy "sedlácký nebo domácí sýr" a tradiční švédská uzenina Falukorv.
Skansk spettkaka
Finsko 4
Brambory Lapin Puikula jsou speciálně přizpůsobeny tvrdým podmínkám severního Finska. Tradiční specialitou je národní pokrm Kalakukko, bochník žitného chleba se zapečenými rybami. Vydlabaná střídka se smíchá s kousky ryb, cibulí, opepří se a zalije šálkem smetany. Směs se vloží do bochníku, přikryje patkou a zapeče v předehřáté troubě. Jalovcové pivo Sahti se stovky let vařilo podomácku na severozápadě Finska. Přežilo i dobu prohibice, dnes se prodává v obchodech nebo speciálních hospodách. Karjalanpiirakka je oválný piroh s křupavou kůrkou a jemnou náplní z rýže a zeleniny.
Irsko 3
Sýr Imokilly Regato se vyrábí v jihovýchodním Corku pouze od března do října, kdy se krávy pasou na zelených horských pastvinách. Mléko obsahuje hodně betakarotenu, díky němuž má sýr typickou oranžovou barvu. Timoleague Brown Pudding, oddoba české tlačenky, je vyroben z vepřové krve, odřezků masa, čerstvé cibule a koření. Atlantský losos Clare Island salmon pochází z organického chovu na ostrově Clare při západních březích Irska.
Timoleague Brown Pudding
Dánsko 3
Danablu, dánský modrý sýr, je vlastně napodobeninou francouzského roquefortu, ale z kravského mléka. Vyrábí se v malých válcových blocích o hmotnosti tři kilogramy nebo v kostkách vážících dva kilogramy. Oproti roquefortu je bělejší. Vyváží se prakticky do celého světa. Danisch blue není ochrannou známkou, Danablu ano. Esrom získal svůj název po mniších z Esromu, kteří se už v 11. století snažili napodobit francouzský sýr Port salut. Čerstvý esrom si Dánové krájejí k snídani na chleba s máslem. Ochrany požívá i mrkev Lammefjordsgulerod
sýr Danablu
sýr Esrom
Česká republika 3
Země s největší spotřebou piva má v seznamu chráněných výrobků tři značky pro pivo.
Všechny jsou určeny pro piva vyráběná v Českých Budějovicích.
Českobudějovické pivo - pro piva Budějovického Budvaru Budějovický měšťanský var - pro piva, která vyrábí Budějovický měšťanský pivovar Budějovické pivo - pro piva obou výrobců
piva z Českých Budějovic
***
počet produktů, které si nechal stát Evropské unie registrovat na seznamech Evropské unie (http://europa.eu.int/comm/agriculture/foodqual/quali1_en.htm). Znamená to, že tyto výrobky mají jednu ze tří evropských ochranných známek (PDO, PGI, TSG).
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



