Houby už rostou. Vrchol sezony přijde za čtrnáct dnů

Letošní rok by podle odborníků měl být pro houbaře příznivý. Houby začaly růst dříve, než je obvyklé, a dokonce v polovině léta se už objevily některé z typicky podzimních druhů. Vrchol sezony očekávají odborníci zhruba za čtrnáct dní. Mezi prvními, kteří letos navštívili houbařskou poradnu v budově ZČU na Chodském náměstí v Plzni, byla Marie Mochanová. "Celé léto nacházím na jednom místě v listnatém lese houby, které neznám.

Domnívám se, že je to hřib přívěskatý," ukazuje na jednu z hub žena. Po několika minutách porady zkušených mykologů se dozvídá, že se jedná o velice zajímavý druh hřiba medotrpkého."Sice to není jedovatá houba, ale k jídlu rozhodně není. Po čase zmodrá a zhořkne," vysvětluje Svatopluk Holec, jedna z největších houbařských osobností v kraji. O mykologickou poradnu je podle něj velký zájem. "Ještě předtím, než vůbec začala, nám už lidé přinesli více než sto hub. Jsme rádi, že když houbu neznají, přijdou se raději poradit," dodává Holec.

Členové plzeňské mykologické společnosti zažijí občas i humorné chvíle. "Jednou za námi přišla babička a přinesla plný košík hub. Chtěla na našem kolegovi, aby jí je všechny pojmenoval a popsal. Ačkoliv ji kolega upozornil, že si tolik informací nezapamatuje, trvala na svém. U čtvrté houby už samozřejmě nevěděla nic o té první. Kolega se tehdy strašně rozčílil a nakonec zůstalo u toho, že jsme jí houby roztřídili na jedlé a nejedlé," vzpomíná Jaroslav Vondrovský.

Přestože sběr hub patří k tradiční letní zábavě českých rodin, je také hodně těch, kteří houby kupují. Podle ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni Václava Krliše platí i v případě pouličního nebo stánkového prodeje určitá pravidla. "Výrobek musí být označen a jeho kvalita musí odpovídat normám. Pro nás jsou tito prodejci stejnými obchodníky jako například supermarkety. Navíc se musí prodejci hub prokázat osvědčením o vykonání odborné zkoušky," varuje ředitel. To však respektuje jen málo prodejců. Například letos se zkoušek, které organizauje Krajská hygienická stanice v Plzni zúčastnil pouze jeden zájemce.

Co je důležité vědět o houbách

Rady pro začátečníky

* sbíráme jen houby, které bezpečně poznáme

* houby vytrháváme celé, jednak je třeň stejně chutný jako klobouk a navíc pro správné určení druhu je potřeba celá houba

* plodnice hub nedořezáváme ani neodtrháváme, ale otáčivým pohybem ji uvolníme

* nevyvracíme ani nevytrháváme houby, které neznáme

* nerozhrabáváme lesní hrabanku, protože bychom zničili podhoubí

* jamku po sebrané houbě zakryjeme humusem nebo mechem, aby podhoubí nevyschlo

* k jídlu jsou vhodné pouz mladé houby n slizkou vrstvu na klobouku některých hub před uložením do košíku sloupneme

* pro sběr hub jsou vhodné pevné proutěné košíky s odklápěcím krytem nebo látkovou pokrývkou

Zajímavosti

* V Evropě je popsáno kolem 6 tisíc druhů vyššího hub. Prvotřídních je zhruba 100 až 150 druhů, 300 až 400 je dobrých, asi 100 jedovatých a šest druhů je smrtelně jedovatých.

* Jedovaté houby: mochomůrka jízlivá, mochomůrka zelená, mochomůrka panterová, mochomůrka porfyrová, závojenka olovová, ucháč obecný.

* Houby potřebují pro svůj růst dostatek vláhy, teplotu a sluníčko, nepříznivě působí silné větry, které vysoušejí houbový substrát.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info