Vyhlášení památného stromu Jana Evangelisty Chadta-Ševětínského

Ve čtvrtek 27. května t. r. se v Lysicích v okrese Blansko pod záštitou České lesnické společnosti, Lesů České republiky, s. p., a Obecního úřadu Lysice odehrála malá slavnost. V bývalé daňčí oboře u tamního zámku byl rozměrný, věkovitý smrk vyhlášen památným stromem a pojmenován po význačném českém lesníku Janu Evangelistovi Chadtu-Ševětínském (1860-1925). Iniciátorem akce byl tajemník České lesnické společnosti ing. Pavel Kyzlík, který smrk v Lysické oboře objevil a koncem minulého roku přišel s myšlenkou pojmenovat jej po J. E. Chadtu-Ševětínském. Proč právě po něm?

J. E. Chadt-Ševětínský se kromě své odborné lesnické praxe zabýval i literární činností. Mimo svá nejvýznamnější díla Dějiny lovu a lovectví (myslivosti) v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (1909), Dějiny lesů a lesnictví (1913) a České lovecké písemnictví (1920), díky nimž se stal zakladatelem českého lesnického a mysliveckého písemnictví, napsal více než 500 odborných časopiseckých příspěvků a přibližně 80 monografií, mezi nimi i spis Staré památné stromy v zemích českých (1908, druhé vydání 1913).

V této publikaci je na straně 180 uveden podrobný popis přibližně třistaletého svícnovitého smrku rostoucího v daňčí oboře u Lysic u Rájce na Moravě. J. E. Chadt-Ševětínský tedy v Lysicích byl, byť tam lesnicky nepůsobil. Jeho život a dílo připomínají pamětní desky na myslivnách v Kozojedech u Vinařic Lounských a v Horní Vltavici na Šumavě, v lesnickém Slavínu na Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny Fakulty lesnické a dřevařské MZLU v Brně a jeho náhrobek na hřbitově na Vinohradech. Až do 27. května t. r. však jeho jméno nenesl žádný strom, ačkoliv stromů pojmenovaných po význačných osobnostech máme po republice desítky.

Slavnostnímu aktu předcházel seminář v sálu restaurace Lidový dům v Lysicích. Po obědě se účastníci přesunuli do obory, kde proběhl slavnostní akt. Zelenou stuhu přestřihli hejtman Jihomoravského kraje ing. Stanislav Juránek a Jan Chadt, poslední známý příbuzný Jana Evangelisty Chadta-Ševětínského. Po ukončení oficiální části byl pro zájemce připraven doprovodný program - procházka po zaniklé oboře včetně fundovaného výkladu.

Ing. Petra Zavřelová, lesní správkyně Lesní správy Tišnov, Lesy ČR, s. p.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info